Příspěvky v tříkrálových kasičkách jsou sečteny a výsledná částka přesahuje 2,3 milionů korun, což je o téměř půl milionu více než v loňském roce. Do ulic se v olomouckém děkanátu vydalo na 1 450 malých i velkých koledníků. V kasičkách byly rovněž nalezeny šupiny z kapra pro štěstí, z cizích měn euro a forint, věrnostní body do Penny i 120 korunová stravenka. Charita Olomouc děkuje všem koledníkům a všem lidem dobré vůle, kteří přispěli do letošní Tříkrálové sbírky.

Do pokladniček vložili dárci na Olomoucku v hotovosti 2 380 732 korun, což je o 426 179 Kč více než v loňském roce. Online koleda vynesla aktuálně k dnešnímu dni 34 450 Kč, dary bankovním převodem činí 16 175 Kč. Bezhotovostně lze darovat až do 31. ledna, online kasička a DMS běží celoročně. Aktuální výtěžek můžete sledovat ZDE. „Už vzhledem k nárůstu počtu zapečetěných kasiček jsme očekávali, že výtěžek přesáhne minulý rok, ale celkovou částkou jsme stejně velmi mile překvapeni,“ uvedla Dagmar Hubená, koordinátorka sbírky pro Olomouc město.

Díky spolupráci bohatý výnos

V Těšeticích proběhla sbírka obvyklým způsobem. „Celkem jsme měli osm skupinek, které byly rozděleny do Těšetic, Vojnic a Ratají,“ prozradila Alice Pospíšilová, místní asistentka sbírky. Již v loňském roce se zapojili do koledování malí nováčci, kteří se společně se stálými koledníky zhostili milé dobrovolnické povinnosti i letos. Díky vzájemné velkorysé spolupráci se v Těšeticích letos podařilo dosáhnout o 10 % většího výnosu než v minulém roce. „Kromě krásného výtěžku činícího 56 196 Kč na pomoc potřebným byl odměnou pro koledníky především dobrý pocit a společně strávený čas,“ doplnila Pospíšilová.

Koledovalo se také v Samotiškách, kde místní obyvatelé mohli přispět celkem do pěti kasiček. Pomyslnou ochrannou ruku drželi nad dětmi nyní již téměř dospělí králové z předchozích let. „Tříkrálové skupinky u nás fungovaly pod patronátem vedoucích skupinek, což byli v této oblasti zkušení teenageři,“ zmínila místní asistentka Pavlína Komosná a zároveň upozornila, že by bylo třeba, aby se příště zapojilo více dětí z místní školy. I přes nižší počet koledníků se však letos v Samotiškách podařilo vykoledovat pro potřebné 33 960 Kč, za což jsou všichni zúčastnění velmi vděční.

Více pokladniček než dříve

Díky tradiční koledě, ale i solidaritě a podpoře mnohých, kteří v době konání sbírky Charitě umožnili umístit kasičky na veřejně dostupných místech, zapečetila Charita 432 kasiček, což byl oproti minulému roku, kdy bylo zapečetěno 403 pokladniček, nárůst o 29 kasiček. Jen v Olomouci bylo umístěno 30 pokladniček v centru na prodejnách a v některých firmách. Další kasičky byly umístěné i v kostelích a okolních obcích. „Jsme rádi, že darování do statických kasiček na prodejnách a ve firmách probíhá i nadále a stává se novou součástí tříkrálového koledování, stejně tak jako online kasička a bezhotovostní dary,“ přiblížila Dagmar Hubená.

V minulém roce dárci v olomouckém děkanátu věnovali na pomoc potřebným celkem 2 021 846 Kč, z toho 1 954 556 Kč právě ve stacionárních, tzv. neputovních kasičkách a 67 290 Kč prostřednictvím online koledy. Tříkrálová sbírka není pouze o množství vykoledovaných peněz, ale především o solidaritě, zážitcích a nevídaných situacích, které mohou všichni zúčastnění zažívat. „Nebýt někdy únavného koledování, pak by tyto jedinečné okamžiky nemohly nikdy nastat,“ nastínil vedoucí skupinky koledníků Jindřich Hodinka, podle něhož by byl náš svět bez osobního setkávání koledníků s dárci o poznání chudší.

Online koleda pokračuje až do konce ledna

Možnost darování bankovním převodem (například přes QR kód) končí 31. 1. 2023, konečnou částku za TKS 2023 budeme znát během února. Možnost darování přes DMS a online kasička na www.trikralovasbirka.cz pokračuje celoročně.

V roce 2023 Charita podpoří z Tříkrálové sbírky vybudování 4 malometrážních bytů a chráněných dílen včetně zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, důstojné zaopatření zemřelých klientů střediska Samaritán a rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku.