Hodně náročné to měly prostějovské volejbalistky v krajském derby 14. kola extraligy žen ČR 2023/24 na přerovské palubovce. Tamní Zubřice s nimi v bouřlivé atmosféře dlouho držely krok a takřka celé tři sady probíhal hanácký duel naprosto rovnocenně. Aby zkvalitněným zbytkem čtvrtečního mače dostala hostující parta jeho osud pevně pod svou kontrolu.

Do stavu 6:8 v zahajovací části hrálo vékáčko solidně a mělo mírně navrch. Potom však nastaly velké problémy. Soupeřky jej dostaly pod tlak servisem, vyšlo jim několik perfektních bloků a využívaly častých chyb na opačné straně sítě. Po obratu na 15:11 tak domácí družstvo dost dlouho drželo větší náskok (20:16), než favoritky důrazným závěrem samy otočily nepříznivý průběh. Náhle totiž zlepšily úplně všechno a vstupní díl ještě zachránily – 22:25.

Druhé dějství se zpočátku vyvíjelo podobně, tedy docela vyrovnaným způsobem. Potíž byla, že prostějovský mančaft průměrnou produkcí nedokázal pokračovat ve své převaze a dával Zubřicím opakované šance držet se v utkání. Počínaje nerozhodným skóre 12:12 pak přišlo pro VK ještě mnohem horší dění. Vlčkovy svěřenkyně přešly do mohutné ofenzivy, vytvořily razantní nápor a mizerně hrající lídryně tabulky odsoudily do role statistek (22:14). Zdálo se být rozhodnuto, leč při účinném podání Simony Bajusz se sedmibodovou šňůrou z 23:15 na 23:22 povedl téměř zázrak. Nicméně úplnou koncovku si už Přerov těsně pohlídal – 25:23.

Příliš kvalitativních výkyvů provázelo prostějovskou hru také většinu třetí periody. Stále to bylo nahoru – dolů, chvilku dobrý výkon (1:0 – 1:5) a chvilku špatný (5:5, 6:9 - 9:9). Takhle se projev Matušovových oveček střídal až do stavu 19:20, kdy papírově slabší soubor zvolna sahal po setovém vedení. V důležité pasáži se ale kolektiv okolo univerzálky Karin Šunderlíkové (dlouho jí to vůbec nešlo) zkoncentroval a dominantním finišem v podobě pěti získaných výměn za sebou vyskočil do sedla – 19:25.

Dolů z koně již ve zbytku střetnutí neslezl. Počínání hostujícího týmu konečně vystoupalo do patřičných volejbalových výšin, a to na delší dobu, skoro trvale. Protivnice se ocitly pod jeho enormním tlakem díky komplexnosti veškerých činností od servisu přes přihrávku a defenzivu až po útok, tím vším dohromady rozdíl bleskově narostl až na 3:14. Teprve poté tuří družina svou krizi na pár minut přibrzdila (8:17), načež po novém propadu naposledy zabrala (9:23 – 13:23). Vzápětí po oddechovém čase děvčata vedoucí ekipy soutěže bez dalších komplikací potvrdila vítězství – 13:25 a 1:3. 

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Radim Vlček – hlavní trenér Volejbal Přerov

„Tři sety vyrovnané utkání. Škoda první sady, kde jsme vedli 20:16. Pak zase ve druhé vedeme 23:15 a uhrajeme to až na 25:23, naštěstí. Na začátku třetího byla myslím chyba rozhodčího, ale dostali jsme se do toho. Bohužel za stavu 20:19 se to zlomilo, kdy jsme nezakončili balón, který přelétával k nám, no a pak už jsme neuhráli ani bod. Čtvrtý set nemá cenu hodnotit, utekl nám hned v úvodu a tak kvalitní soupeř jako Prostějov si to pohlídal.“

Michal Matušov – hlavní trenér VK Prostějov

„Zápas se lámal v polovině třetího setu. Do toho momentu hrál domácí celek odvážně ve spolupráci s publikem, které ho tlačilo dopředu. Nám trvalo dva a půl setu, než jsme jejich tlak zlomili a následně zbytek utkání kontrolovali. Jsme rádi, že z přerovské palubovky odvážíme tři body.“

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – 14. KOLO

Volejbal Přerov – VK Prostějov

1:3

1. set: 22:25

2. set: 25:23

3. set: 19:25

4. set: 13:25

Rozhodčí: Vachutka a Slezák. Čas: 115 minut. Diváci: 254.

Sestava Přerova: Hůsková 12, McClellan 6, Tinklová 6, Oborná 10, Kohoutová 8, Kovačič 12, libero Kulová – Martincová, Zatloukalová, Oujezdská, Köhlerová, Šrámková 1. Trenéři: Radim Vlček a Jan Licek.

Sestava Prostějova: Cholet 15, Trnková 15, Šunderlíková 10, Meidlová 14, Löff 7, Bajusz 5, libero Pállová – J. Smolková 2. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.