Je to už více jak rok, co si obec Stražisko nechala udělat audit hospodaření za uplynulé roky. Zpracoval jej kolektiv Mendelovy univerzity v Brně. Jeho závěry se následně začala zabývat Policie ČR. S odstupem času Večerník zajímalo s jakým výsledkem.

 

Podle vyjádření současného vedení obce ze závěru auditu vyplynulo, že hospodaření obce v letech 2011 až 2018 nebylo v souladu se zásadou správného hospodáře při nakládání s veřejnými prostředky. Ve hře byla například stotisícová pokuta od Inspekce životního prostředí, kterou obec před necelými čtyřmi roky dostala za to, že nechala vyvážet odpad ze žump na okolní pozemky, a to v přímém rozporu se zákonem.

„Prověřování případu bylo 31. července tohoto roku odloženo s tím, že se nejedná o trestný čin,“ smetl celou záležitost František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Audit v obci byl zpracován poté, co došlo ke změně na postu starosty, když Markéta Dvořáková vystřídala Jaroslava Krönera. „Nebyl prověřován jako celek, policisté se zajímali asi jen o dvě věci. Na základě nich bylo rozhodnuto o odložení. Kdybychom samostatně s právním zástupcem nežádali o náhradu škody, co se týká pokuty z ČIŽP, nejspíš by se i tato záležitost také odložila, protože už by to mohlo být promlčeno,“ upřesnila Markéta Dvořáková, která z odložení případu ze strany policie netajila jisté rozčarování. „Ať už to celé dopadne jakkoliv, všechna možná školení, která jsem na začátku své funkce absolvovala, a které nás nabádala ke striktnímu dodržování zákonů, až měl člověk pocit, že je už jednou nohou v kriminále, mi teď připadají bezvýznamná až směšná...,“ svěřila se se svými pocity.

Dokonce ani samotný Jaroslav Kröner dle svých slov o odložení případu dosud nevěděl. „Komentář si nechám pro své lidi na obci, a nikoliv pro veřejnost,“ reagoval exstarosta stručně na dotaz Večerníku. Co se týče stotisícové pokuty pro obec od inspekce životního prostředí v souvislosti s nezákonným vyvážením odpadu, ani v této souvislosti příliš hovorný nebyl. „Mohu vám vyjmenovat dvacet dalších obcí, které něco podobného stále dělají. Nevím, proč by to měla odnášet jedna osoba,“ vyjádřil se stručně Kröner.