Naprostá většina lidí to zná a nenechá si to vymluvit. Bez zvířecího mazlíčka by v dnešní době nebyla prostě rodina úplná. A je úplně jedno, staráme-li se s láskou o pejska, kočičku nebo křečka, morče či králíčka.

Pro mnohé znamená chovatelství prostou potřebu, jiní upřednostňují lásku ke zvířeti před přátelstvím s lidmi. Takto to prostě v současnosti chodí. Na dnešní speciální tematické straně PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku přinášíme čtenářům cenné informace o službách, které jsou určitě potřeba, pokud se o svého zvířecího miláčka chceme starat opravdu pečlivě. Právě odborníci vám totiž nejlépe poradí, co je pro vašeho nejen čtyřnohého přítele nejlepší a co by žádnému chovateli nemělo chybět. Věříme, že si z přehledu určitě vyberete.

Pejsek v domácnosti. Je to dobrá volba?

Domácí mazlíčci jsou něco krásného, co si většinou pořídíme, abychom nebyli sami. Pro zamilované páry je to něco, co přichází před dítětem, protože na nich si vyzkouší, jaké to je, když se starají o dalšího živého tvora ve svém životě. Je však nutné podotknout, že mazlíčci jsou na celý život, nikoliv pouze na dobu než přijde miminko.

Mnoho lidí miluje různé rasy psů. Ti, kteří mají svůj vlastní dům se zahradou, chtějí mít většinou psa, který jim bude hlídat pozemek. Proto se zaměří především na větší rasy, které jsou pro venkovní pobyt jako stvořené. Někteří však žijí především v bytě a zaměřují na takové rasy, které jsou spíše drobné, proto u nich vítězí především malí ratlíci nebo čivavy. Ale existují i ti, kteří si domů opatří i velkou rasu psa. Otázkou však zůstává, jestli je, nebo není vhodné mít takového psa ve své domácnosti, není-li to jen krok vedle, který bude v důsledku stát za zničeným nábytkem. Jsou tedy pejskové v bytě dobrou volbou? Pokud máte doma malou rasu pejska, která je určená pro chování v domě, pak to není špatná volba, protože malí pejskové vám většinou nezničí třeba nábytek nebo nerozkoušou velké množství bačkor. Jedinou nevýhodou u chlupatých pejsků je to, že budete mít chlupy asi všude, kam se podíváte, proto je stálé vysávání na denním pořádku, stane se jakousi každodenní nutností. Navíc musíte mít ze začátku velkou trpělivost, protože potřebujete psa naučit, aby chodil čůrat tam, kam má. Pakliže ale milujete větší rasy, je dobré, abyste je měli spíše venku, protože bohužel takové rasy psů mají bez výcviku tendenci kousat vše, co se vyskytuje v jejich dosahu. Navíc v domě nemají dostatek prostoru. Především v bytě, který je velmi malý, je pes opravdu jako ve vězení, i když má milující páníčky. Každý pes ale potřebuje dostatek prostoru, aby se mohl volně pohybovat. Některé věci v interiéru pak mohou být pro psa nepohodlné, či dokonce vyloženě nebezpečné.

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO & CHOVATELSTVÍ najdete součástí tištěného vydání ze dne 18.ledna 2021