I v době koronavirové lze připravit atraktivní kulturní projekt, do něhož se aktivně zapojí celé rodiny. Tím se nepochybně stala akce Stezkou za betlémy v Konici, jež vznikla jako svého druhu náhrada za nepřístupnou výstavu na konickém zámku. Mezi místními se setkala s velkým ohlasem. K organizátorům doputovalo celkem 244 vyplněných kupónů se správnými odpověďmi.

Stezka vznikla zejména díky betlémům známého sběratele a také turisty Stanislava Dostála, jež byly od 18. prosince vystaveny ve výkladech místních obchůdků i za okny domů. Začínala u zdejšího zámku, měla celkem 20 zastavení a její součástí bylo také hledání tajenky o ceny.

Akce s vánočním nádechem byla naplánovaná do konce ledna, začátkem února tak došlo na její vyhodnocení. „Chtěla bych moc poděkovat panu Dostálovi za zapůjčení betlémů i všem lidem za účast. Podobnou akci bychom chtěli v budoucnu zopakovat, není vyloučeno, že se z ní stane tradice,“ nastínila Veronika Kutá z konického komunitního centra, které stezku připravilo ve spolupráci s městským kulturním střediskem a městem Konice. To pak věnovalo do soutěže ceny v podobě dárkových poukazů do papírnictví a dalších odměn, které již znají své nové majitele.

Vyhlášení proběhlo začátkem uplynulého týdne prostřednictvím videozáznamu na Facebooku města, organizátoři nyní budou jednotlivé výherce telefonicky kontaktovat. Ceny si pak úspěšní luštitelé budou moci vyzvednout v konickém komunitním centru.