Od konce ledna policisté hledali šestatřicetiletého Zbyňka Fojtka z Pěnčína.

Ten nechvalně proslul zejména zapálením auta s mrtvolou podnikatele, jemuž dlužil peníze. Navzdory tomu se mu vraždu nikdy prokázat nepodařilo. Nelze se ani moc divit, že po svém propuštění řádil dál.

K tragické události došlo v srpnu 2008, kdy byl ohořelý automobil s mrtvolou muže poskytujícího nebankovní úvěry objeven nedaleko Branné v Jeseníkách. K jeho zapálení se pod tíhou důkazů přiznal Zbyněk Fojtek, který muži v té době dlužil čtyři sta padesát tisíc korun. Tělo bezmála dvoumetrového muže bylo spáleno natolik, že se nepodařilo zjistit přesnou příčinu jeho úmrtí. To soudu výrazně komplikovalo situaci při dokazování možné vraždy. Ve finále to vedlo k tomu, že Zbyněk Fojtek byl odsouzen pouze za poškozování cizí věci, přičemž roční trest si odseděl v rámci vazby. Po rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci byl na konci roku 2009 definitivně propuštěn na svobodu.

Tam však příliš času nepobyl. Netrvalo dlouho a byl vzat opět do vazby kvůli přepadení dvou olomouckých heren, k čemuž došlo v únoru 2010. Ještě za mřížemi vazební věznice stihl Fojtek naplánovat přepadení manželky svého tehdejšího spoluvězně. K tomu došlo bezprostředně po jeho propuštění. Za oba trestné činy byl nakonec odsouzen k celkem pěti letům vězení.

O jeho dalším osudu již toho příliš mnoho známo není. Firma někdejšího mladého podnikatele a politika skončila loni v likvidaci. Aktuálně je stále jednatelem prostějovské společnosti Aleppo Link System, na niž však již před deseti lety byla vedena exekuce.

Aktuálně se zřejmě pohybuje na svobodě. Od úterý 26. ledna 2021 se totiž Zbyněk Fojtek po letech opět dostal do hledáčku policejní pátračů. Kriminalistům se jej však zřejmě podařilo najít. Koncem února už jméno šestatřicetiletého muže v oficiální databázi hledaných nefigurovalo. „Ke konkrétním osobám se zásadně nevyjadřujeme,“ odmítl Večerníku sdělit cokoliv bližšího František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.