Zajímavou možnost, jak trávit volný čas, mají děti z Doloplaz a okolí. Obec spolu se spolkem místních žen totiž pořádá už potřetí příměstský, či spíše „přívesnický“ tábor. A protože se setkává s nemalou oblibou, i letos začaly přihlášky na ne zcela tradiční tábor pršet. Ostatně donedávna se konal v kulturním středisku. Tentokrát ale přesídlí do mateřské školy.

„Rozjel se zde projekt místní akční skupiny, aby se ulevilo rodičům prvňáků a předškoláků, aby rodiče mohli chodit do práce. Je to hodně omezené věkem. Mohou být i starší, tábor ale musí splňovat počet mladších dětí,“ uvedl starosta Ladislav Sypko. Připomíná zároveň, že zájemce nemusí být z Doloplaz nebo okolních obcí. „Ne, kdo se přihlásí a splňuje věkový limit, ten jede. Bydlištěm to není omezené,“ potvrzuje.

I přes v současnosti opět nejistou situaci z důvodu koronaviru je zájem velký i letos. „Zatím máme přihlášeno předběžně kolem dvaceti dětí na turnus. Tematicky to zaměřené není, vždycky se to přizpůsobuje věku dítěte, protože jsou tam děti od tří do deseti let,“ prozradila za organizátory Kateřina Dostalíková. Vysvětlila také, jak se k pořádání místní spolek žen dostal. „Bude to třetí rok, dělávala to obec. Ale jelikož je to finančně náročné, zažádali jsme jako spolek Místní ženy o dotaci šesti set tisíc korun,“ vysvětlila k táboru. Ten slibuje kolektivní hry, tvoření, pohyb a poznávání okolí. V plánu jsou pro letošek čtyři turnusy, dva červencové a dva srpnové.