Zajímavou a pěknou výstavu mohli v minulém roce zhlédnout návštěvníci prostějovského Špalíčku. Expozice věnovaná prostějovským synagogám přibližovala osudy nejen staveb jako takových, ale taky jejich správců a dále význačných členů židovské obce Prostějova. Přestože však výstava proběhla už loni, lidé si ji mohou prohlédnout i nyní. A to přesto, že muzeum je z důvodu vládních nařízení zavřené.

 

„Aktuálně ozdobila hlavní sál Husova sboru Církve československé husitské v Prostějově. Výstavou se do kostela, který od roku 1904 do roku 1945 sloužil prostějovské židovské obci jako hlavní templ, vrátila připomínka jeho dávné historie spolu s historií prostějovské židovské obce,“ uvádí Muzeum a galerie v Prostějově k výstavě, jejímž kurátorem a duchovním otcem je Filip Gregor.

Výstava byla ve Špalíčku formou informačních panelů. A nejinak je tomu i nyní v Husově sboru, původně synagoze. Jen na odborný výklad si budou muset zájemci ještě počkat. „Celkem patnáct informačních panelů bylo loni k vidění v galerii Špalíček, teď se na rok přesunuly do kostela v Demelově ulici. Spolupořadatelem výstavy Prostějovské synagogy a modlitebny je spolek Hanácký Jeruzalém, který prostřednictvím akcí s židovskou tematikou tuto problematiku podporuje a ve spolupráci s Muzeem a galerií v Prostějově rozvíjí,“ uvádí na svých internetových stránkách muzeum.

Své prostory ve Špalíčku poskytuje výstavám k židovským tématům pravidelně. V předešlém roce to byla například expozice mapující moravské synagogy, cestu T. G. Masaryka do Izraele nebo židovské členy odboje z období II. světové války.