Je to jeden obrovský paradox: aby část lidstva ohrožená na životě nemocí COVID-19 nezemřela, musí úplně všichni – včetně valné většiny mimo rizikové skupiny – dodržovat už dlouhé měsíce spoustu hygienických opatření včetně zákazu organizovaného sportování (s výjimkou profesionálů) i kolektivního aktivního pohybu. Čímž sice v globálním měřítku přežíváme, ale fyzický a psychický stav našich tělesných schránek jde rapidně dolů. Z hlediska budoucnosti přitom nejvíc trpí děti a mládež.

Jak by mohlo vypadat optimální řešení koronavirové situace z pohledu laika? Určit zdravotně rizikové občany a u těch zajistit, aby se nenacházeli na místech s vyšší koncentrací lidí. To znamená vytvořit fungující systém nakupování pro důchodce a vážně nemocné s využitím rodinných příslušníků, armády, dobrovolnických organizací i individuálních dobrovolníků. Procházky ven pro ohrožené bez omezení podle vlastní potřeby, ovšem nikoliv do nákupních center a podobně. Pro všechny ostatní pak možnost normální existence s dodržováním základních hygienických pravidel, aby produktivní část společnosti držela její ekonomickou stabilitu a zároveň mohla plnohodnotně relaxovat, vést kondičně i mentálně vyvážený život. A příslušníci mladé generace by bez omezení chodili do škol, zájmových kroužků, sportovních oddílů atd., to znamená normálně se rozvíjeli jako osobnosti po všech stránkách.

 

Realita? Ta vypadá dost odlišně. Omezení trvale platí pro všechny bez rozdílu, ať jste dítě, puberťák, teenager, mladý či starší dospělý, starý člověk nebo kmet. Úplně zdravý, s menšími problémy či většími, případně vážně nemocný. Hubený, s běžnou váhou, tlustší nebo vyloženě obézní. Na žádném z těchto covidově důležitých aspektech vlastně nezáleží, neboť nakupovat do hypermarketů může kdokoliv, zatímco sportovat i pohybovat se ve větším počtu lidí nesmí kromě profíků nikdo. Vrcholem pak jsou zavřené školy s řešením v podobě distanční výuky. Tudíž naše potomstvo hloupne, chybí mu sociální kontakt s vrstevníky a stejně jako my dospělí přibírá na hmotnosti, současně ubírá na zdravém způsobu života. Tedy fyzické i psychické strádání, tím snížená odolnost vůči jakýmkoliv chorobám. Živoření v zájmu přežití, navíc při rychle rostoucím ultramiliardovém zadlužení.

Odpověď četným kritikům tohoto status quo je ze strany vlády ČR i obecně všude na světě od mocenských institucí stejná: jiné řešení než zakazovat všem plošně neexistuje, odlišný systém boje proti C-19 nelze uvést v praxi. Nic platné nejsou ani četné protesty jak obyčejných lidí, tak renomovaných odborníků z různých oblastí, kteří opakovaně upozorňují na extrémní důsledky současného vývoje především pro naše potomky.

Odpověď povolaných je přesto stále stejná: musíme ještě vydržet. Tudíž současnost je důležitější než budoucnost…

 

jak v době covidu-19 přibýváme na váze

hmotnost procento lidí:

zhublo 3 %

zůstalo na své váze 13 %

přibralo 1 až 5 kg 49 %

přibralo 6 až 10 kg 26 %

přibralo víc než 10 kg 9 %

Poznámka: Jde o čísla z průzkumu specializované agentury za uplynulých deset měsíců od března 2020 do ledna 2021