Nemalé emoce vyvolalo nařízení vlády o tom, že se budou muset žáci při návratu do škol pravidelně testovat. A to navíc sami. První týden mají nyní školy úspěšně za sebou a jestli se v něčem ředitelé a ředitelky shodnou, tak v tom, že vše proběhlo zdárně. Zejména si mohou gratulovat, že jak v republikovém měřítku, tak v tom prostějovském byl záchyt nakažených minimální, případně žádný.

„Celkem bylo testováno i s mateřskou školou sto deset dětí. Bez pozitivního případu,“ hlásí například ředitelka určické školy Marcela Melková. Testy si mají dělat děti samy. Místy ale musí zaskočit rodiče „Byli všichni fantastičtí, nikdo si nestěžoval, nedávali najevo své politické názory a ani to, co si o situaci myslí. Spolupráce s rodiči byla úžasná,“ děkuje na dálku Melková.

Zatím v klidu probíhá rovněž testování v Němčicích nad Hanou. „Probíhá to naprosto v klidu. Pozitivní test nebyl žádný ani mezi učiteli, ani mezi žáky. „Testování proběhlo dle nařízení v pondělí a ve čtvrtek,“ říká zástupkyně ředitelky Jana Benešová. Drobný problém se ale vyskytl. „Byli tady dva rodiče, kteří s tím měli problém. Ale třídní učitelka zatelefonovala, vysvětlovala a proběhlo všechno v klidu,“ dodává.

Určitou výhodu za současné situace mají malotřídní školy. Do nich se totiž mohli vrátit všichni žáci. „My už jedeme normálně, kromě tělocviku a hudební výchovy. Máme běžný rozvrh a jedeme tak, jak jsme byli zvyklí. Malotřídky v tom mají velkou výhodu. Děti nijak nemusíme dělit, fungujeme normálně – kromě roušek a testování,“ poznamenala ředitelka myslejovické malotřídky Alice Lorencová. A jak vše probíhá? „Jak slyším z televize, že testy bolí a podobně, není to pravda. Holt musíme jít do toho s pokorou. Nemáme ale u nás nikoho, kdo by testy odmítl. Rodiče se přišli podívat, některé děti to i baví, je to pro ně něco nového,“ dělí se Lorencová o zkušenost z „terénu“.

Učitelé však žehrají na způsob provádění testů. Nelíbí se jim jejich typ, na což už při začátku testování poukazoval ředitel nezamyslické školy Petr Jordán. A přidávají se i jeho kolegové. „Mysleli jsme si, že budou knížečkové testy a pak nám poslali takovou hrůzu. Je tam hodně úkonů a malé děti to prostě nejsou schopné zvládnout samy,“ konstatuje Marcela Melková z určické základky.

Podle zjištění Večerníku proběhlo testování dětí na covid-19 v průběhu prvního týdne školní docházky po návratu školáků do lavic bez problémů i na městských základních školách. „Vše proběhlo naprosto v pohodě, původní obavy nás i rodičů se během týdne naprosto rozptýlily. Při pondělních prvních testech byli například u prvňáčků přítomni rodiče, ve čtvrtek pak už nepřišli, protože získali důvěru. Děti berou testování v pohodě, žádné trauma z toho nemají. Mohu prozradit, že během prvních dvou sérií antigenního testování jsme neměli na škole ani jeden případ pozitivity na covid-19,“ informovala Petra Rubáčová, ředitelka Základní školy Dr. Horáka.

Testy dopadly s negativními výsledky také na Sídlišti Svobody. „Žádného pozitivně testovaného žáka nemáme, takže se nám docela ulevilo. Děti celé testování neberou nijak těžce, dokonce bych řekl, že se tím i baví. Testování se u nás podařilo vždy stihnout ještě před vyučovací hodinou, takže výuka byla ovlivněna jen velice minimálně. V pondělí i ve čtvrtek tu bylo i pár rodičů a nevidím důvod, proč bychom jim nemohli povolit účast, aby na své děti dohlédli. Vše probíhá v pohodě a jsem přesvědčen o tom, že stejné to bude o nyní, kdy do školy přijde druhá skupina žáků,“ sdělil Dalibor Ovečka, ředitel ZŠ Jana Železného v Prostějově.

Do příštích dnů je otázkou, zda nakonec stát právě způsob provádění testů nepřehodnotí. Hovoří se například o něco šetrnějším testování ze slin.