Tenhle příběh má dobrý konec! Zhruba před rokem vandal oškrábal kůru z kmínku lípy vysazené ve Smetanových sadech v roce 2018 u příležitostí stého výročí vzniku Československa. Dle vyjádření odborníků vše nasvědčovalo tomu, že strom uschne a bude se muset vysadit nový. K tomu ovšem nakonec nedošlo. Lípa – bojovnice své těžké zranění zvládla. 

Strom rostoucí nedaleko kina Metro 70 čelil naprosto nepochopitelným útokům vandalů opakovaně. K prvnímu z nich došlo už loni v únoru, když někdo na jednom místě sloupl kůru. To se o pár týdnů později opakovalo, a to v daleko větším měřítku. „Kůru musel sedřít člověk. Bude to podle mě stejný pachatel, který podobným způsobem a ve stejném parku poničil jiné tři stromy,“ potvrdil Večerníku před časem lesní inženýr Radim Maleček, který k celé záležitosti vypracoval odborný posudek.

Lípa byla náležitě ošetřena, během uplynulého roku zabojovala a dokázala se uzdravit. „Vše nasvědčuje tomu, že to přežila. Je vitální a už u ní raší nové výhonky,“ potvrdila nám náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová, které to po Večerníku dotazu nedalo, a odskočila si z radnice, aby strom osobně zkontrolovala. A měla důvod k úsměvu.