V Olomouckém kraji získala titul Vodafone Firma roku 2020 šumperská společnost Tilak. MONETA Živnostník roku 2020 Olomouckého kraje se stal Karel Giebisch nabízející regenerační a rekondiční masérské služby.

Tohle je hodně inspirativní příběh. „Jsem zcela zrakově hendikepován a mým velkým cílem je bojovat za lepší život hendikepovaných. Začal jsem hledat způsoby, jak dokázat, že mít nějaký hendikep skutečně nic neznamená a že i lidé s hendikepem mohou podnikat,“ prozradil vítězný živnostník Karel Giebisch. Myšlenku stát se masérem uvedl v život a vybudoval si svůj první masérský salon. I přes velké množství masérů se mu podařilo uchytit a nyní pracuje v prestižních reprezentativních prostorách v centru Olomouce. Klienti se jen hrnou. Staví na digitalizaci a on-line řešení, protože nemá rád papíry a hotovost. A lidé jsou nadšeni.

„Velmi obdivuji Karla Giebische, který si i přes svůj zrakový hendikep začal realizovat svoji vizi stát se masérem. Klobouk dolů před jeho vůlí, vytrvalostí a hlavně elánem, ať už se získáním potřebných certifikací pro masáže, či hledáním cest s využitím digitalizace a on-line řešení rezervací, objednávek a plateb. Držím mu pěsti a přeji samé spokojené zákazníky,“ okomentovala vítěze porotce Hana Piškulová z MONETA Money Bank.

Druhé místo v této kategorii získal Tomáš Gajdoš vyrábějící oříškové krémy. Třetí příčku obsadila Šárka Vybíralová, která vyrábí exkluzivní nefiltrovaná ovocná a bylinná vína.

Majitel Firmy roku sám ušil asi tisíc spacáků

Záliba v turistice stála za rozjezdem podnikání majitele Firmy roku Olomouckého kraje. „Půjčil jsem si od mámy kufříkový šicí stroj a ušil jsem si péřový spací pytel, protože jsem na horách neměl v čem spát. Pak jsem ušil další kamarádovi a pak jeho kamarádovi,“ říká zakladatel vítězné firmy Tilak Roman Kamler. Sám takto ušil možná tisíc spacáků. Pak začal zaměstnávat. Dnes společnost zaznamenává úspěchy třeba na japonském trhu. Mnohaletá je spolupráce s horskou službou. Od konkurence se odlišuje především dvěma věcmi. Má jako jediná outdoorová firma v České republice licenci od firmy Gore a vyrábí z materiálu Gore-Tex pod vlastní značkou. Druhou odlišností je, že vše vyrábí ve vlastní fabrice v Šumperku.  Co vyrobí, to také umí opravit, i na bundě deset let staré. Inovace souvisejí především s používáním unikátních technologií. Lasery, termolisy a ultrazvukové řezačky jsou každodenní součástí výrobního procesu. Zákazníky jsou lidé, kteří to s outdoorem myslí vážně, ať už to jsou horolezci, vysokohorští turisté, vášniví lyžaři, nebo cestovatelé. Firma si je získává v první řadě kvalitou výrobků a servisem. „Tilak nás zaujal především tím, jak se česká firma dokázala stát globálním hráčem ve výrobě outdoorového oblečení, a to především jeho prvotřídní kvalitou a spolehlivostí. Je také jedním z posledních mohykánů, jejichž výroba je realizována v České republice. Zároveň bych chtěl vyzdvihnout i inovativní proces výroby a používání unikátních technologií,“ zhodnotil volbu Pavel Balon z Vodafone Czech Republic.

Druhé místo v hodnocení odborné poroty získala společnost Designfoods se svojí rukodělnou výrobou delikates. Bronzovou příčku obsadila firma Flenexa plus zabývající se službami v odpadovém hospodářství, CNC obrábění a také aquaponickém pěstování.

 

Odpovědná firma roku

 V každém kraji je také vyhlašován vítěz kategorie Vodafone Odpovědná firma roku 2020, kterou uděluje společnost Vodafone Czech Republic ve spolupráci s Nadací Vodafone. V Olomouckém kraji byla za nejodpovědnější společnost vyhlášena firma Flenexa plus. „Nabízí svým zaměstnancům řadu zajímavých benefitů včetně zkrácených a flexibilních úvazků pro maminky po návratu z mateřské dovolené. Současně se zapojuje do veřejně prospěšných projektů v regionu a také aktivně spolupracuje i se středními a vysokými školami. V oblasti udržitelnosti a životního prostředí využívá energii především z obnovitelných zdrojů a jako jedna z prvních se zaměřila na vývoj provozních technologií pro aquaponii,“ okomentoval volbu Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone Czech Republic.

Vodafone Firma roku 2020 Olomouckého kraje:

1. Tilak, a.s. – výroba sportovního outdoorového oblečení (Šumperk)

2. Designfoods s.r.o. – rukodělná výroba delikates (Zábřeh)

3. Flenexa plus s.r.o. – služby v odpadovém hospodářství, CNC obrábění a aquaponickém pěstování (Přáslavice)

MONETA Živnostník roku 2020 Olomouckého kraje:

1. Karel Giebisch – regenerační a rekondiční masérské služby (Bělkovice)

2. Tomáš Gajdoš – výroba oříškových krémů (Prostějov)

3. Šárka Vybíralová – výroba exkluzivních nefiltrovaných ovocných a bylinných vín (Jeseník)

Vodafone Odpovědná firma roku 2020 Olomouckého kraje:

Flenexa plus s.r.o. – služby v odpadovém hospodářství, CNC obrábění a aquaponickém pěstování (Přáslavice)

 

 

 Speciál vychází 31. května jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.