Nejprve krásný funkcionalistický bytový dům, následně šílený brloh pro zloděje. A nyní? Dům na začátku Újezdu v Prostějově si ve své historii prošel neuvěřitelnými kotrmelci. Ač by tomu ještě před rokem nikdo nevěřil, nyní se zdá, že se v jeho případě blýská na lepší časy. Dům v centru města, který ve vlastnictví „milionáře z chatrče“ Jiřího Wolkera neuvěřitelným způsobem zchátral, má nyní šanci na zbrusu novou a výrazně lepší existenci.

V kdysi krásném funkcionalistickém domě na Újezdě se nachází sedm prostorných bytů. V přízemí pak v minulosti fungovaly tři prodejny. Nemovitost po revoluci v restituci získal Jiří Wolker. Svérázný vlastník však navzdory vysokým příjmům čelil neustálým exekucím, navíc byl po zavinění dopravní nehody odsouzen za těžké ublížení na zdraví. Od soudu odcházel s podmínkou a zákazem řízení na 1,5 roku. Ten však opakovaně nedodržoval, a tak nakonec před šest lety musel nastoupit do vězení.

Z kdysi moderního domu se stal skutečný „dům hrůzy“ nacházející se v katastrofálním stavu. Postupně zde byly odstřiženy přívody elektřiny, plynu i vody. Po odstěhování slušných nájemníků jej obývali zejména cikáni, z nichž mnozí kradli po celém městě. Právě jejich přítomnost byla důvodem častých potyček před hernou na nedalekém náměstí E. Husserla.

To by se nyní mohlo změnit. „Podařilo se nám všechny nepřizpůsobivé nájemníky vystěhovat. Dům nyní kompletně opravujeme. Byty sice budou v novém, nicméně chceme, aby si zachovaly svůj původní historický charakter. Prodejny budou zcela moderní, v jedné z nich budou k mání Apple produkty,“ nastínil své plány vyškovský podnikatel Jan Adamec, který dům před pár měsíci koupil společně se svým otcem.

V domě již proběhla kompletní výměna oken, nyní by na řadu měla přijít fasáda. „Nejpozději do května bychom chtěli mít vše opraveno,“ uzavřel Jan Adamec.