Hned kvarteto cyklistů TUFO PARDUS Prostějov bylo možné sledovat při závodech dráhového Mistrovství Evropy 2024 v nizozemském Apeldoornu. Kontinentální šampionát byl už pátým dílem olympijské kvalifikace a tomu také odpovídala zúčastněná konkurence. Nejvýraznějších výsledků dosáhli Jan Voneš ve scratchi a Wojciech Pszczolarski v madisonu shodně šestými příčkami.

Do reprezentačního výběru České republiky se dostala dvojice Jan Voneš a Radovan Štec, v polských barvách se představil Wojciech Pszczolarski a za národní tým Slovenska bojoval Martin Chren, v novém roce posila hanácké stáje.

Z českého pohledu byl kladen důraz zejména na madison, v němž se vyvíjí olympijská kvalifikace velmi dobře a vytrvalci ČR by tak mohli po několika neúspěšných kvalifikacích na předchozí LOH opět bojovat o olympijské pocty. Voneš se svým parťákem z reprezentace Denisem Rugovacem sice v závěru evropského madisonu přišli o několik pozic, ale na dvanáctém místě za sebou nechali své velké rivaly z Rakouska. Ve stejné disciplíně obsadil Pszczolarski v páru s Alanem Baszekem šestý post.

Shrnutí výsledků prostějovských závodníků na dráhovém ME 2024 – madison: 6. Pszczolarski, 12. Voneš. Omnium: 14. Štec, 17. Chren. Eliminace: 10. Voneš. Scratch: 6. Voneš, 16. Chren. Bodovací závod: 13. Chren.

Olympijská kvalifikace má na programu ještě tři závody Světového poháru: začátkem února v australském Adelaide, březnový v Hong Kongu a na závěr před polovinou dubna v kanadském Miltonu.

„Samozřejmě se teď soustředíme právě na kvalifikaci o Letní olympijské hry 2024. Pokud se podaří udržet pozici zajišťující účast v madisonu, získáme v Paříži automaticky místo rovněž na startu omnia. Čekají nás také mezinárodní závody Six Days v Berlíně, které se letos smrskly na pouhé dva dny. Všichni už taky vyhlížíme první silniční akce. V tuto chvíli je zahájení sezóny na silnici plánováno na 17. březen ve Slovinsku,“ prozradil sportovní ředitel TUFO PARDUS PV Michal Mráček.