Senzační tažení juniorskou soutěží na Australian Open dotáhl prostějovský tenista Jan Kumstát až do finále.

Jako nenasazený hráč vyřadil několik favorizovaných soupeřů a až ve finále podlehl smolně na kurtu Roda Lavera ve třech setech Japonci Reji Sakamotovi, nasazené čtyřce. Předvedl tak famózní výkony a znovu potvrdil, jak vyhlášená je tenisová líheň v Prostějově.

„Nastoupil jsem na největším kurtu v celém areálu. Neskutečný zážitek, budu si ho pamatovat do konce života. Před utkáním jsem byl malinko nervózní a myslel jsem si, že i v zápase budu trochu vyklepaný. Nakonec to bylo úplně v klidu, užil jsem si to naplno,“ popsal své dojmy Kumstát.

Naprosto vyrovnaný duel rozhodla jedenáctá hra třetí sady. Kumstát nevyužil čtyři gameboly a po velké přetahované přišel o servis. Nabídnutou příležitost vzápětí Sakamoto využil a získal titul.

„V předchozí hře jsem se dostal na shodu při podání soupeře a byl dva míče od titulu. Pak navíc Sakamoto získal můj servis, přestože jsem do té doby podával výborně. To mě mrzí, ale je třeba uznat, že od začátku roku neprohrál ani jeden zápas a já jej hodně potrápil,“ poznamenal Kumstát.

Sedmnáctiletý mladík se při své grandslamové premiéře okamžitě prosadil a navázal na Jakuba Menšíka, který se do finále dostal přede dvěma lety. Navíc si zahrál i čtvrtfinále deblu a naznačil svůj velký potenciál.

„Na juniorském okruhu jsem často turnaje nevyhrával. Až loni přišlo nějaké finále. Tohle je průlom, který pomůže mému sebevědomí a dodá síly do další práce. Teď se budu muset zase soustředit na školu, ale pak přijdou turnaje v Egyptě, kde se pokusím na Austrálii navázat,“ plánuje Kumstát. (lv)