Životní týden má za sebou prostějovský tenista Jiří Lehečka. Na špičkově obsazeném turnaji ATP v nizozemském Rotterdamu postoupil z kvalifikace do hlavní soutěže, aby následně porazil skvělé soupeře, včetně světové dvanáctky Denise Shapovalova z Kanady!

Prohrál až v semifinále, kde se jeho přemožitelem stal Stefanos Tsitsipas z Řecka. Člen TK Agrofert tímto počinem poprvé v životě postoupil do první světové stovky a na žebříčku ATP mu aktuálně patří 95. příčka. Současně se tímto stal českou jedničkou!

Parádní jízda kvalifikanta Jiřího Lehečky halovým turnajem v Rotterdamu skončila v semifinále. Dvacetiletý Čech, který byl před nizozemským podnikem ve světovém žebříčku na 137. místě, v něm nestačil na favorizovaného Řeka Stefanose Tsitsipase po setech 6:4, 4:6 a 2:6. Prostějovský tenista může být navzdory porážce se svým účinkováním  velmi spokojen, neboť nastřádal 200 bodů, které ho v dnešním vydání žebříčku posunou do elitní stovky! A stává se tak jako člen TOP 100 českou jedničkou!

„Je to sen. Věci, kterých jsem v Rotterdamu dosáhl, jsou neuvěřitelné. Tohle je velký turnaj a jsem šťastný, že tu vůbec mohu být a hrát takové zápasy. Postup na žebříčku je odrazem mých výkonů. Prožívám neskutečné pocity,“ vyznal se Lehečka, který zaujal tenisový svět nebojácnými výkony a atraktivní hrou. „Snažil jsem se hrát nebojácně. Rozhodně jsem nebyl ustrašený. To je dnes jediný způsob, jak můžete uspět,“ tvrdí hráč TK Agrofert.

Lehečka si v bezmála dvouhodinovém utkání semifinále dlouho strážil vlastní servis, poprvé o něj přišel až v desáté hře druhého setu. Ve třetím dějství už na dvorci dominoval finalista loňského Roland Garros Tsitsipas, jenž získal brejky ve druhé a závěrečné osmé hře. Lehečka tak světové čtyřce vzal set, v koncovce ovšem soupeř prokázal své velké zkušenosti.

Přes porážku Lehečka poprvé v životě postoupil do první světové stovky a na žebříčku mu patří 95. příčka. Na začátku roku se na Australian Open poprvé kvalifikoval do hlavní soutěže, po návratu do Evropy se mu však na dvou turnajích ve Francii nedařilo. Vše si vynahradil v Rotterdamu, kde odehrál skvělé zápasy a díky tomu se stal českou jedničkou. Na této pozici vystřídal po týdnu Tomáše Macháče.

„Jirka šel do sezóny s tím, že udělá maximum, aby postoupil do stovky. Věřil jsem, že se to může někdy během března podařit. Přišlo to o měsíc dříve, to je skvělé. Pro sebevědomí, ale hlavně pro nasazování do dalších turnajů,“ přibližuje význam Lehečkova úspěchu trenér Jaroslav Navrátil. „Odpadnou náročné kvalifikace, které vždy stojí hodně sil. Dojde na úpravu programu turnajů, to jsou ale vždy příjemné starosti,“ dodává Navrátil.

Český tenis tak opět má hráče mezi světovou elitou. Ze stovky sice vypadl Jiří Veselý, na jeho místo ale rychle nastoupil další reprezentant prostějovské tenisové bašty. „Moc jsme si přáli, abychom pomohli vychovat dalšího špičkového tenistu. Věříme, že Jirku doplní další. Talentů máme v našem klubu hned několik, vyjde to,“ je přesvědčený tenisový manažer Miroslav Černošek.