Pokud jste byli někdy na prohlídce zámku v Čechách pod Kosířem, pak jste toto jméno určitě slyšeli. Silva-Taroucové nechali zámek vybudovat a díky jejich zájmu o přírodu se jeho nedílnou součástí stal také jeden z nejkrásnějších anglických parků v ČR. Kdo byli tito šlechtici s rýčem v ruce? A jaká je jejich současnost?

Rod Silva-Tarouca odvozuje svůj původ ze starých šlechtických rodů na Iberském poloostrově, převážně v Portugalsku. Jan Gómez de Silva (1671-1738) byl portugalským vyslancem u císařského dvora ve Vídni. Jeho choť Joana de Menezes byla jedinou dědičkou starého portugalského hraběcího rodu Tarouca. Jejich syn Emanuel Silva-Tarouca (1696-1771), sloužil v armádě vynikajícího vojevůdce Evžena Savojského ve válkách proti Turkům. Místo návratu do Portugalska se usídlil v habsburské monarchii, kde sloužil ve státních službách jako císařský tajný rada. Na Moravě v roce 1768 koupil panství Čechy pod Kosířem společně se statky Drahanovice a Krakovec. Založil tak moravskou linii silva-taroucovského rodu.

 

Skvělí zahradníci

Jeho členové dlouhodobě projevovali zájem o přírodu. Arnošt Emanuel Silva-Tarouca (1860–1936) byl sice vzděláním právník, ale jeho soukromý zájem směřoval k přírodě a krajině, dendrologii a botanice. Od roku 1908 byl prezidentem Dendrologické společnosti Rakousko-Uherska, jejímž byl spoluzakladatelem a významně ji podporoval. Působil jako poslední rakousko-uherský c.k. ministr orby a výživy v letech 1917 a 1918. Nelze se tedy divit, že zámek v Čechách pod Kosířem se může pochlubit jedinečným anglickým parkem, který jednoznačně patří k nejkrásnějším v celé ČR.

Poslední budovatel parku

Příslušníky starého rodu jste mohli přímo na zámku zastihnout během neobyčejně milé návštěvy začátkem letošního dubna. Tehdy tam zavítal pravnuk předposledního šlechtického majitele panství v Čechách pod Kosířem Františka Josefa II. Silva-Tarouca. I on se velmi zajímal o zahradní tvorbu a napsal na téma krajinářství dvě teoretické studie. V letech 1872 až 1936 byl jeho zásluhou obohacen sortiment dřevin, vysazeny nové jehličnany a zřízeny dva ornamentální záhony před průčelím zámku. Dal také vysázet dubovou alej, která původně vedla až ke kapli na hřebeni Velkého Kosíře. V současné době měří asi 500 metrů a je doplněna javory.

Veterinář s modrou krví

Jeden z jeho celkem pěti synů měl dceru Eleonoru, která se narodila ještě na zámku v Čechách pod Kosířem. Maria Theresia Eleonora Silva-Tarouca se na Hanou ještě těsně pro revoluci v roce 1989 stihla na krátký čas vrátit. Na tuto návštěvu pak opakovaně navázal právě její syn Johannes Kraus Graf von Silva-Tarouca, který letos přijel i se svými čtyřmi dětmi a dalšími členy neobyčejně vzdělané a zároveň sympatické rodiny. Pan Johannes po předcích spíše než majetek zdědil lásku k přírodě a zvířatům a v německém Übersee celý život pracoval jako veterinář.

 

Tematická stana PROSTĚJOVSKO & ŽIVOT V REGIONU najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 12. června