Ve čtvrteční dohrávce úvodního extraligového dějství mezi volejbalistkami Prostějova a Frýdku-Místku nenastoupil ani jeden z týmů v nejsilnějším možném složení. Hosté v důsledku zdravotních problémů, kvůli čemuž dokonce chtěli utkání odložit. A domácí vyrukovali na oslabeného soupeře s poněkud jinou základní sestavou než obvykle.

Pouze na lavičce zůstala největší bodová tahounka, slovenská univerzálka Karin Šunderlíková. Místo ní šla na účko sedmnáctiletá Josefína Smolková, tím pádem dostala na smeči prostor společně s Pavlou Meidlovou i francouzská posila Jade Cholet. První nahrávačku Simonu Bajusz navíc od závěru druhé sady vystřídala mladá Bára Abendroth. A chvilkový comeback po téměř roční zápasové pauze kvůli vážnému zranění prožila Klára Faltínová.

Bez ohledu na vynucené nebo zvolené změny té či oné strany mělo střetnutí předpokládaný vývoj ve prospěch favoritek poměrem 25:18, 25:11 a 25:22. „Vždy jdeme do zápasu s jasným cílem vyhrát. Přesto dnes nenastoupila Karin, protože jsem chtěl vidět, jak na univerzálu zahraje Pepča. Postupně se nám do hry vrací uzdravená Falti, která zatím naskočila jen na pár výměn, protože v jejím případě nehodláme nic uspěchat,“ dal se do výkladu kouč VK Michal Matušov.

A pokračoval. „Pepina se s danou pozicí diagonální hráčky popasovala dobře a celá dnešní idea nám tak zafungovala, když se na smeči otevřel prostor kromě Mázy i pro Jade. Většinu utkání jsme zvládli dobře, ale v některých věcech byli nedůslední a mohly by se nám jindy vymstít. Každopádně jsem rád za takový vývoj, díky němuž mohla celý poslední set absolvovat na nahrávce Bára a vyzkoušet si tak součinnost s holkama v ostrém zápase,“ připojil Matušov.

Vítězný duel se povedl nejen Josefíně Smolkové (18 bodů, úspěšnost útoku 50 procent, celková užitečnost +12), ale také jejím starším parťačkám. Například blokařka Veronika Trnková (10 bodů) měla úspěšnost zakončení fantastických 90 procent! Brazilská střeďačka Raquel Löff (9 bodů) útočila na 55 procent a dala 3 bloky, Pavla Meidlová (9 bodů) přihrávala na výborných 59 procent a zaznamenala 2 esa, Michaela Pállová na liberu excelovala stoprocentním příjmem!

A jmenovaná Jade Cholet? Sice nasekala několik dost zbytečných chyb, leč v součtu se jí dařilo (15 bodů, z toho 2 bloky a 2 esa, úspěšnost útoku 52 procent, užitečnost +10). Kolektivně Hanačky dominovaly především svou ofenzivou (54:32 procentům), nicméně lepší byly úplně ve všech činnostech.