Jak tohle dopadne? Když byla kvůli stavbě rondelu u Olšan na několik týdnů uzavřena tzv. stará silnice vedoucí z Prostějova do Olšan, vzbudilo to mezi řidiči mimořádné pozdvižení. Nyní zcela reálně hrozí, že se silnice úplně uzavře minimálně na několik let. Důvodem je její havarijní stav, kdy se prý pouze čeká na to, „až se ucho utrhne“. Uzavření žádají její spolumajitelé z řad soukromých zemědělců. O jejich žádosti by měl odbor dopravy prostějovského magistrátu rozhodnout v nejbližší době.

Okamžitý zákaz vjezdu všech vozidel na „starou“ vedoucí z Olšan do Držovic žádají spolumajitelé této komunikace, která se reálně nachází ve velmi špatném stavu. „Silnice je v zúženém úseku zvaném ‚Šamanov‘ v havarijním stavu a není způsobilá, aby po ní projelo několik tisíc aut denně. Nejnebezpečnější úsek se nachází nad dálnicí a jeho velmi špatné podloží způsobuje, že se vozovka v tomto úseku trhá a klesá. Hrozí tam nebezpečí, že se může silnice pod nějakým vozidlem utrhnout a sesunout na dálnici,“ upozorňuje soukromý zemědělec Ivo Kubíček společně s předsedou Zemědělského družstva Olšany-Hablov Josefem Vytáskem v dopise adresovaném odboru dopravy prostějovského magistrátu. „V případě zamítnutí této žádosti si musíte uvědomit, že odpovědnost za eventuální následky padá i na vás,“ dodávají.

Dle spolumajitelů silnice v minulosti sloužila výhradně zemědělské technice, v polovině devadesátých let měla být značka zákaz vjezdu nahrazena značkou „jízda na vlastní nebezpečí“. „Dálnice se staví proto, aby odlehčily obcím od nadměrného provozu. Ale někteří nejsou ochotni platit dálniční poplatky, a tak zneužívají komunikace ke svému prospěchu a svojí bezohledností škodí životnímu prostředí i nám všem. To je patrné na příkladu školy v Olšanech u Prostějova. Pod jejími okny zcela zbytečně projedou tisíce aut a děti pak otevřenými okny dýchají znečištěný vzduch,“ uzavírají oba zemědělci, kteří tímto naráží na fakt, že budova stojí v ulici, na niž ústí právě „stará“.

Prostějovský magistrát se jejich návrhem seriózně zabývá. „Žádost spolumajitelů silnice k nám doputovala. V dané záležitosti už máme vyjádření Policie ČR, na jehož základě v dohledné době vydáme rozhodnutí,“ přislíbil vedoucí odboru dopravy prostějovského magistrátu Jan Vejmělek.