Čekání na opravdovou spravedlnost je někdy enormně dlouhé. V případě Prostějovana Petra Hanzlíka to trvalo neuvěřitelných 40 let! Teprve minulé pondělí Okresní soud v Prostějově udělal tečku za akcí Asanace, při které komunistická Státní bezpečnost donutila režimu nepohodlné osoby k vystěhování do zahraničí. Petr Hanzlík musel z rodinou do Rakouska...

Známý prostějovský disident, signatář Charty 77 a v sedmdesátých a osmdesátých letech oblíbený organizátor diskoték v celém regionu Petr Hanzlík byl donucen k emigraci společně s celou rodinou. Lví podíl na jeho vystěhování v roce 1982 měl i tehdejší zástupce náčelníka Státní bezpečnosti v Prostějově Pavel Bureš. Dlouhá léta odolával žalobě, jeho podíl v akci Asanace ale konečně minulé pondělí 31. ledna ohodnotil senát Okresního soudu v Prostějově.

„Případem se soud zabýval poté, kdy schválil dohodu o vině a trestu. Za zneužití pravomoci úřední osoby byl obžalovaný odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu,“ informoval předseda prostějovského soudu František Jurtík.

Po 40 letech se tak dočkali perzekuovaní členové rodiny Hanzlíkovy spravedlnosti. Bohužel sám Petr Hanzlík, proti kterému byl útlak zejména namířen, se již spravedlnosti nedočkal. Zemřel v březnu roku 2020.