Kolikáté skončí volejbalistky VK Prostějov po nadstavbové fázi UNIQA extraligy žen ČR? A na koho narazí v klíčovém čtvrtfinále následného play-off? To jsou zásadní otázky za současného vývoje elitní české soutěže, kdy do vypršení její dlouhodobé části zbývá už jen něco přes jeden měsíc. Večerník se snažil najít odpovědi na to, co nejbližších pět týdnů přinese.

DUKLA LIBEREC

Současné umístění: 1. (51 bodů)

Zbývá odehrát (6 zápasů): venku Prostějov, doma Přerov, doma Olomouc, venku Olymp Praha, doma Šternberk, venku Frýdek-Místek

Odhad umístění po nadstavbě: 1

Resumé Večerníku: Obhájkyně titulu zvládnou udržet nejvyšší příčku, byť bude rozpumpované Královo Pole nepříjemně dotírat. Rozhodnou zkušenosti Severočešek, jejich kvalita i přijatelný los.

 

KP BRNO

Současné umístění: 2. (45 bodů)

Zbývá odehrát (7 zápasů): venku Olomouc, doma Šelmy Brno, doma Prostějov, doma Ostrava, venku Přerov, doma Olymp Praha, venku Šternberk

Odhad umístění po nadstavbě: 2.

Resumé Večerníku: Mladé Jihomoravanky jsou na vlně, budou pokračovat ve své ničivě vítězné jízdě. Ztrátu na Duklu však už těsně nedotáhnou, což ale nikterak nesníží jejich velkou nebezpečnost.

 

TJ OSTRAVA

Současné umístění: 3. (43 bodů)

Zbývá odehrát (6 zápasů): doma Šelmy Brno, doma Olomouc, venku KP Brno, venku Prostějov, doma Přerov, venku Olymp Praha

Odhad umístění po nadstavbě: 5.

Resumé Večerníku: Ostravankám skvěle vyšel vstup do sezóny, leč poslední dobou šly výkonnostně trochu dolů. Jejich hráčský kádr přece jen nemá až takovou sílu, a to se v náročném závěru projeví.

 

UP OLOMOUC

Současné umístění: 4. (43 bodů)

Zbývá odehrát (6 zápasů): doma KP Brno, venku Ostrava, venku Liberec, doma Šelmy Brno, doma Prostějov, venku Přerov.

Odhad umístění po nadstavbě: 3.

Resumé Večerníku: Cizinecká legie v olomouckých službách hraje pořád kolísavě, nahoru a dolů. Nicméně ve finiši dlouhodobých bojů se zkoncentruje, aby o fous předčila severomoravský celek i vékáčko.

 

VK PROSTĚJOV

Současné umístění: 5. (41 bodů)

Zbývá odehrát (6 zápasů): doma Liberec, doma Šternberk, venku KP Brno, doma Ostrava, venku Olomouc, doma Šelmy Brno

Odhad umístění po nadstavbě: 4.

Resumé Večerníku: Posílený prostějovský tým zabere tak napůl, některé duely mu vyjdou lépe a jiné hůř. Což bude stačit na těsné předstižení Ostravy, kterou pak vyzve ve čtvrtfinálové sérii s výhodou zápasového startu doma.

 

ŠELMY BRNO

Současné umístění: 6. (35 bodů)

Zbývá odehrát (6 zápasů): venku Ostrava, doma Šternberk, venku KP Brno, venku Olomouc, doma Frýdek-Místek, venku Prostějov

Odhad umístění po nadstavbě: 6.

Resumé Večerníku: Šelmy předváděly v uplynulých týdnech solidní volejbal, ovšem před sebou mají čtyři těžké mače na hřištích kvalitních soupeřů. Tudíž při své bodové ztrátě šestý flek nevylepší.

 

OLYMP PRAHA

Současné umístění: 7. (27 bodů).

Zbývá odehrát (5 zápasů): doma Šternberk, venku Frýdek-Místek, doma Liberec, venku KP Brno, doma Ostrava

Odhad umístění po nadstavbě: 7.

Resumé Večerníku: Výběr PVK postupně zvyšuje svůj herní level, jenže vzhledem k manku na vyšší posty i bodovému polštáři na nižší pozice je jeho momentální postavení prakticky nezměnitelné.

 

TJ SOKOL ŠTERNBERK

Současné umístění: 8. (16 bodů)

Zbývá odehrát (7 zápasů): doma Přerov, venku Olymp Praha, venku Prostějov, venku Šelmy Brno, doma Frýdek-Místek, venku Liberec, doma KP Brno.

Odhad umístění po nadstavbě: 9.

Resumé Večerníku: Šternberská omladina doplatí na odchod dvou hráčských opor do „spřátelené“ Olomouce. Oslabený kolektiv teenagerek podlehne v rozhodující bitvě Frýdku a klesne pod něj mimo play-off.

 

TJ SOKOL FRÝDEK-MÍSTEK

Současné umístění: 9. (14 bodů)

Zbývá odehrát (5 zápasů): venku Přerov, doma Olymp Praha, venku Šternberk, venku Šelmy Brno, doma Liberec

Odhad umístění po nadstavbě: 8.

Resumé Večerníku: Sokolky ze severu Moravy na rozdíl od Šternberka nijak neoslabily, což bude pro vyrovnaný boj o poslední postupové místo do vyřazovací fáze stěžejní. Frýdek-Místek tam proklouzne dvěma výhrami.

 

VOLEJBAL PŘEROV

Současné umístění: 10. (0 bodů).

Zbývá odehrát (6 zápasů): venku Šternberk, doma Frýdek-Místek, venku Liberec, doma KP Brno, venku Ostrava, doma Olomouc.

Odhad umístění po nadstavbě: 10.

Resumé Večerníku: V nejbližších dvou střetnutích mají Zubřice poslední reálnou šanci premiérově za celý ročník zabodovat, či dokonce zvítězit. Při stavu svého družstva včetně nulového sebevědomí to však asi nezvládnou.