Padesát let nic a teď tohle! To si mohli říct v Doloplazech, kde během pátku 4. února prožili skutečně „perný den“. Už od dopoledne nad obcí létal policejní vrtulník a po obci se pohybovali policejní zakuklenci, kteří pátrali po ozbrojeném muži, jenž přepadl poštu v sousedních Dobromilicích. Ve stejný den tu vzplanula půda rodinného domu. Nelze přitom zcela vyloučit, že obě události spolu úzce souvisí. Ostatně právě v Doloplazech měla být nalezena ozbrojencova papírová taška i s jeho lupem. A nejen to!

K požáru rodinného domu v Doloplazech došlo vpodvečer pátku 4. února. Na místo se bezprostředně po ohlášení vydala profesionální jednotka z Prostějova i dobrovolní hasiči z Doloplaz, Němčic nad Hanou, Brodku u Prostějova a Nezamyslic. V době jejich příjezdu byli už obyvatelé domu v bezpečí venku. „Hasiči dostali oheň rychle pod kontrolu, ochlazovali zasažený prostor, odvětrali jej a rozebrali střešní konstrukci, aby nalezli skrytá ohniska a dohasili je. Protože dům stojí v řadové zástavbě, kontrolovali i sousední objekt,“ konstatovala Lucie Balážová, mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Velký otazník visí nad příčinou požáru. Někteří z místních si jej spojují právě s uprchlíkem, který utíkal před policisty. Nepochybné je, že do Doloplaz dorazil na kole, které bezprostředně po loupeži ukradl v Dobromilicích jedné z místních žen. Spatřen měl být i na záznamu z některých kamer. Dle zatím nepotvrzených informací měla být na břehu místního rybníka objevena taška s penězi a losy. Financí v tašce však mělo být výrazně víc než tisíc korun, které si měl z pošty dle policistů odnést. Proč se pachatel zbavil lupu i oblečení právě u rybníka? Odpověď se přímo nabízí. Zřejmě si byl vědom toho, že jej budou pronásledovat policisté se psy a přechodem přes vodu chtěl za sebou před psovody „zamést“ stopy.

Požár nahlásil starosta

„Tohle vše od vás slyším poprvé. Pravdou ovšem je, že příčina požáru je hodně nejistá a nelze zcela vyloučit, že souvisí s prchajícím ozbrojencem,“ reagoval na dotazy Večerníku starosta Doloplaz Ladislav Sypko, který zaznamenal požár jako první a na místo zavolal hasiče. „Na dům jsem viděl přes zahradu. Někdo dokonce říkal, že v ní viděl někoho podezřelého, já jsem nic takového nezaznamenal. Hovořil jsem s jeho mladými majiteli, byli v šoku a příčinu si nebyli schopni vysvětlit,“ prozradil Sypko.

Bylo tedy možné, že dům někdo zapálil úmyslně? „To si nemyslím. Mohla za tím být třeba odhozená cigareta nebo tak něco. Ale to jsou vše jen spekulace,“ zauvažoval Sypko, podle něhož způsobená škoda nebude naštěstí nijak závratná. Jisté je, že skutečnou příčinu požáru by měli stanovit až vyšetřovatelé.