Ceny vepřového masa a uzenin z něj vyrobených stále rostou. Se stoupající cenou by proto měla jít ruku v ruce i vysoká kvalita produktů. Jenže jak ji rozpoznat? Chcete-li je pořídit výhodně, je dobré znát co nejvíce informací o ukazatelích kvality. Ukážeme vám, na co si dát pozor.

Nelze říci, že v kvalitních uzeninách musí být vždy stoprocentní zastoupení masa. Aby některé klobásky či salámy měly svou typickou chuť, patří do nich i jiné suroviny, samozřejmě ale musí být přírodního původu a v té nejvyšší kvalitě. Abyste rozpoznali kvalitní uzeniny, věnujte pozornost těmto pěti údajům.

Obsah masa vyšší jak 80 %

To samozřejmě platí i pro klobásky či párky. Bohužel testy opakovaně objevily rozdíly mezi změřenou a avizovanou hodnotou masa v mnohých uzeninách.

Méně než 2,5 % soli

Sůl je sice kvalitním a přírodním konzervantem, takže své místo v uzeninách má, nikoliv však ve velkém množství.

Neobsahují aditiva

Ne všechny přídavné látky (neboli „éčka“) jsou škodlivé. Okamžité informace o jejich závadnosti vám poskytne například aplikace iEcka, která je volně ke stažení.

Dle tradičních receptur

Jedině díky osvědčeným postupům máte jistotu, že dostanete opravdu to, co vám chutná. Od vstupu ČR do Evropské unie totiž přestaly platit oborové a podnikové normy, je tak jen a jen na rozhodnutí výrobce, jaké receptury bude využívat. 

Neobsahují dusitany

Dusitany společně se solí konzervují výrobek, stojí za jeho pěknou a někdy až nepřirozenou barvou. Ačkoli je podle potravinářských odborníků jejich nízké procento v produktu dokonce zdraví prospěšné, neboť působí proti množení nežádoucích mikroorganismů, kvalitní uzeniny se obejdou bez nich.

Není šunka jako šunka

Na rozdíl od uzenin by kvalitní šunka měla obsahovat více než 90 % masa a také by měla mít odpovídající barvu a konzistenci. Šunky jsou rozděleny do tří jakostních tříd, tedy nejvyšší jakost, výběrová a standardní.

 

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO & MASO A UZENINY najdete v tištěném vydání, které vychzáží v pondělí 7. února