V původním termínu 22. ledna se volejbalistky Prostějova a Šternberka střetnout ve 21. dějství UNIQA extraligy žen ČR 2021/2022 nemohly, protože domácí kolektiv spadl do covidové karantény. Teď přichází na řadu náhradní datum tohoto hanáckého derby, kterým je čtvrtek 17. února od 18.00 hodin. Dějiště – tedy hala Národního sportovního centra PV – zůstává v platnosti.

Zajímavostí však je, že i napodruhé se duel dostal do ohrožení svého uskutečnění kvůli koronaviru, neboť v domácí izolaci tentokrát museli pět dnů pobývat hosté. Včas jim ale skončila, tudíž čtvrteční dohrávka by neměla být v ohrožení.

Každopádně žádnou změnu nehlásí papírové rozložení sil. Vékáčko nasbíralo už jednačtyřicet bodů a je páté nedaleko za vyššími pozicemi, zatímco TJ získala jen šestnáct bodíků a figuruje na osmé příčce. Také oba dosavadní vzájemné zápasy ovládl favorit, doma 3:0 (12, 23, 13) a venku 3:1 (20, -24, 14, 13).

Na výsledcích je vidět, že úplně vyrovnaná byla vždy pouze jedna sada. A všechny ostatní přesvědčivě kontroloval prostějovský tým. Ten by měl teoreticky dominovat i nyní, zvlášť když se na přelomu roku dočkal posílení o slovenskou univerzálku Karin Šunderlíkovou.

Naopak Sokolky došly personálního oslabení. Jejich suverénně nejúdernější plejerku Luciu Herdovou si totiž stáhla k sobě Olomouc, stejně jako o něco později odchovankyni VK Terezu Slavíkovou, libero a náhradní kapitánku. Přesto nelze svěřenkyně Jana Drešla podceňovat, velice mladý kolektiv sází na talent sester Zuzany a Nikoly Látalových či přínos dvou Slovenek Kataríny Körmendyové s Dominikou Ramajovou.

„Šternberk umí být nepříjemný a dokáže potrápit i favority, hlavně svou bojovností včetně obětavé obrany v poli. Nejen na tohle si musíme dát pozor, hrát naplno od začátku až do konce. Pokud podáme svůj standardní výkon, tak věřím, že bychom s tříbodovým vítězstvím neměli mít větší problémy,“ pohlédl směrem k nadcházejícímu měření sil kouč žen VK Miroslav Čada.

08 vk sternberk