Žádný z učený z nebe nespadl. A co člověk, to originál. Takové a podobné citáty provázejí děti v českých školách. Údajně jsou přehlcené množstvím učební látky, nebere se ohled na to, že je jeden pomalejší, druhý rychlejší, někdo je nadaný na humanitní předměty, další vyniká v matematice, ale jazyky jej nebaví a nejdou mu. Všichni žáci na našich školách procházejí stejnými předměty. Jeden jako druhý, bez výjimky, na odlišnost se nebere zřetel.

Pro někoho je škola noční můrou, jiný strádá, chtěl by probírat předměty víc do hloubky. Jsou ale i případy, kdy dítě zkrátka látce nerozumí. Nemusí to nutně znamenat chybu v pedagogovi či žákovi. Tato situace je přeci normální i v běžném životě. I v takových případech existují možnosti, jak dítěti pomoct, stačí chtít.

 

Pomoc od rodičů

 

Pokud určitou látku, kterou dítě potřebuje postupně vysvětlit, aby se v ní orientovalo, zvládají rodiče, pak je to to nejmenší, jak dítěti pomoct, než začne tápat daleko více. Důležitá je ale komunikace, aby i dítě vědělo, že za vámi s těmito problémy může přijít. Zvyšovat opakovaně hlas nad každou horší známkou totiž většinou k ničemu nevede. Pokud se dítě nenaučí základy, které musí znát, je to pochopitelné, ale pokud vyhořelo na látce, které nerozumí, není problém na jeho straně a je třeba jej odstranit. Vyřešit to tímto způsobem nezabere příliš času a společné učení utuží i vztah mezi vámi.

Internet

 

V moderní době už najdeme na webu opravdu všechno. Kdo hledá, tak najde i řadu výukových portálů, které mohou dětem v případě nejasností pomoci. A najdete tu všechny možné předměty. Nechybí i řada výukových videí, díky kterým může dítě danou látku pochopit. Řada těchto programů je na internetu zdarma, ale můžete nalézt i placené verze. U nich je ale lepší si prvně tuto výuku vyzkoušet na lekcích zdarma než zaplatit a pak zjistit, že se na to s vaším dítětem podíváte jednou či dvakrát a tím to skončí.

Knihovna

 

Dalším velmi užitečným nástrojem je knihovna. Poučka nečteš, nevíš totiž stále platí a vždy platit bude. V různých knihách může člověk najít opravdu všechno, co potřebuje, a i to, co třeba sám nečekal. I když se i internet tváří, že už je na něm vše, odborné knihy vás jistě vyvedou z omylu. Zde už se ale jedná spíše o starší děti, které se chystají na střední školu či už na ní studují, a pro vysokoškoláky, pro které je pobyt v knihovně téměř základem každého semestru.

Společné učení

 

Jak už bylo zmíněno, každému studentovi jde něco jiného. Tak proč si vzájemně nepomoci v různých předmětech? Společné učení a vysvětlení látky od spolužáka je často tím nejlepším možným řešením. Od koho totiž látku pochopit lépe než od kamaráda, se kterým sdílíte více než jen školní lavici a který vám dokáže látku vysvětlit laicky tak, že jí porozumíte. A nemusí se jednat pouze o doučování určité látky. Není vůbec špatné se i mezi sebou z naučených materiálů vyzkoušet, díky čemuž si tyto znalosti zapamatují oba, či

 

Speciální příloha KAM ZA VZDĚLÁNÍM vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 14. února