Rybníček českého ženského volejbalu na vrcholové úrovni není zase tak velký. Sport pod vysokou sítí nepředstavuje natolik globální záležitost jako třeba fotbal, v UNIQA extralize se napříč jednotlivými kluby všichni navzájem více či méně znají, nějak spolu vycházejí. A málokdy se něčím výrazněji překvapí.

Proto vzedmul poměrně značnou vlnu emocí čerstvý konflikt mezi kluby Olomouce a Ostravy. Stručný souhrn událostí druhé poloviny minulého týdne zní následovně: UP vypadly ze sestavy kvůli koronaviru čtyři hráčky (plus asistent trenéra), proto požádal TJ o odložení sobotního vzájemného utkání na severu Moravy, leč domácí žádosti nevyhověli a na uskutečnění duelu v řádném termínu trvali.

Tudíž se skutečně hrálo. A po mediálních výpadech olomouckého oddílu, jemuž se nevstřícnost soupeře pranic nelíbila, provázela tenhle mač logicky vyhrocená atmosféra. Úpéčko mělo k dispozici jen osm zdravých plejerek a jedna z nich byla druhá nahrávačka, proto nastoupilo bez libera. Prostějovská odchovankyně Tereza Slavíková normálně obhospodařující právě tento post musela na smeč, klasická smečařka Lucia Herdová zase na blok. Brazilská opora Jéssica Silva, která se prý necítila vůbec dobře, nejprve střídala a až od třetího setu naskočila trvale.

Každopádně ostravský celek proti oslabeným Hanačkám otočil výsledek z 1:2 na 3:2, tím pádem bral důležité dva body (i když asi počítal se třemi). Ovšem za jakou cenu? Výrazně utrpěly vztahy mezi oběma zainteresovanými subjekty, což v dohledné době těžko půjde napravit. Navíc vedení Olomouce se neopřelo pouze do Ostravy hájící své vlastní zájmy, nýbrž také do Českého volejbalového svazu za to, že domlouvání o případných odkladech střetnutí nechává na klubech. A pokud se ty nedohodnou, zůstává v platnosti původní termín bez zásahu ČVS shora.

Možná by úplně stačilo upřednostnit lidské hledisko před sobeckostí, být v první řadě slušným člověkem a ne vítězem za každou cenu. Ačkoliv zrovna nemoc C-19 se za poslední dva roky stala natolik mocným nástrojem k ovlivňování všech a všeho, že minimálně trochu lze chápat i nekompromisní postoj TJ v duchu hesla: „My se covidu nebojíme!“