Škrty, splácení dluhů, nejasná budoucnost. V blízké době nás vesměs čeká utahování opasků. Nemusí však jít jen o něco negativního. Zkusme tuto dobu vzít jako příležitost. Třeba k tomu podívat se, zda naše výdaje nejsou přemrštěné. A do čeho vlastně peníze dáváme. Je opravdu nutné žít od výplaty k výplatě? Většina odborníků míní, že pro většinu lidí není. Vždy se tak můžete zamyslet se nad tím, za co utrácíme, proč a kolik. Právě na těchto řádcích se zaměříme na to, jak si nějakou tu korunu navíc ponechat.

V první řadě je třeba mít dobrý přehled o tom, do čeho peníze dáváme. A taky kolik. Dobrou cestou je vést si takové malé vlastní osobní účetnictví ať už v papírové podobě, nebo elektronické. Zde si dávat pravidelně na jednu stranu výdaje (klidně i rozepsat přesněji než jen „potraviny“ nebo „služby“), na stranu druhou příjmy. Záhy se možná nepřestaneme divit, do čeho a hlavně kolik jsme dávali. Ono se i pár piv, pokud se budou kupovat pravidelně, prodraží a „udělají“ ročně tisíce korun. Stejně tak návštěvy restaurací. Zde se na tisícovky měsíčně dostaneme ještě snáz. Hodně ale udělá také to, zda do práce jezdíme autem, veřejnou dopravou, nebo na kole.

Druhou radou je odkládat si pravidelně něco bokem. Stanovit si měsíčně určitou částku, kterou si chci ušetřit. Pokud zbyde něco nad ni, investujte. A nemusí jít jen třeba o cenné papíry, ale i o vás jako takové. Třeba vzdělání, vědomosti nebo i vzhled (v pozicích, kde se pracuje s lidmi, hodně udělá…). Důležitá je však v tomto ohledu pravidelnost a vytrvalost. Může jít klidně o takzvané „cigaretovné“. Určitě jste již slyšeli anekdotu, kde se nekuřák diví kuřákovi, že prokouřil za pár let Porsche a následně kuřák vmete do obličeje svému oponentovi, že ani on žádné nemá. No, na Porsche možná nenašetříte. Ale nějaké to vozidlo, proč ne?

Třetí a poslední radou je pak pochopitelně zvýšení příjmu. To je možná i nejsložitější záležitostí, zde je často potřeba čas. Ale sezónní práce, menší brigády, práce z domu, různé přivýdělky, třeba i ve sportovní oblasti, rozhodně nejsou k zahození. Nabízí nejen peníze, ale také zajímavé zkušenosti, v některých případech i dobré kontakty, které následně mohou přerůst v nový pracovní a kariérní směr. Stačí se nebát a být aktivní.

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & REALITY A FINANCE najdete v tištěném vydání, které vychází v pondělí 21. února