Nadělal si spoustu problémů a zjistil, že už není schopný je všechny zvládnout. To platí pro Jakuba Bílka. Otec tří dětí určitě není typický kriminálník, který v první řadě škodí ostatním. Jeho problém vězí v tom, že propadl drogám, zadlužil se a navzdory urostlé postavě nemá dostatek sil na to, aby si svůj život dal dohromady. Senát mu za jeho trestné činy nejprve udělil „pouze“ podmínku a trest obecně prospěšných prací, přes sliby se na ně však vykašlal. I proto jej po úterním veřejném zasedání u Okresního soudu v Prostějov vězení nemine.

Jakub Bílek nyní bydlí v Bedihošti. V minulosti byl odsouzen za prodej kradených věcí, které dostával většinou výměnou za drogy. Skončily u něj například věci od Kamila Buchty z Dobromilic, o jehož rozbíjení a vykrádání desítek aut jsme již obšírně informovali. Za podílnictví a distribuci pervitinu byl Bílek odsouzen k roční podmínce. Kromě toho však mladý muž nebyl schopný posílat na své dvě malé děti žádné peníze. Ovšem i opakované neplacení alimentů je trestným činem. Za něj dostal Bílek 230 hodin obecně prospěšných prací. I na ty se však vykašlal. Stejně jako na doporučenou léčbu závislosti na pervitinu. Naopak. Místo toho, aby se snažil s drogami skoncovat, fetoval dál. A nejen to. Ke všem svým potížím si zcela nezodpovědně s novou partnerkou zplodil další dítě.

Vzhledem k tomu, že se ani nepokusil platit alimenty na ty předchozí, ani nenastoupil na obecně prospěšné práce a kontrola u něj odhalila další požívání pervitinu, bylo na uplynulé úterý svoláno veřejné zasedání. Na něm měl Bílek poslední šanci své chování obhájit. Na to však prakticky rezignoval. Pouze naznačoval, že na prospěšné práce nenastoupil kvůli tomu, že chtěl vydělávat na alimenty. Tomu však odporoval fakt, že na nich z celkového dost vysokého dluhu dokázal uhradit pouze tisíc korun. „Moje chyba, můj život,“ shrnul nakonec Bílek celkem trefně.

Soud tedy naznal, že se v době podmíněného odsouzení neosvědčil a že si tak roční trest bude muset odsedět ve vězení. „Ještě před nástupem do vězení máte šanci alespoň zahájit obecně prospěšné práce. Jinak se dá přepokládat, že i tento trest nakonec bude přeměněn v nepodmíněný trest vězení. Za každou hodinu je to vždy den ve věznici,“ uzavřel soudce Petr Vrtěl.

Usnesení soudu dosud není pravomocné, odsouzený má možnost si proti němu podat stížnost.