První polovina soutěže Přeboru Okresního fotbalového svazu Prostějov 2021/2022 je už nějaký ten pátek minulostí. Až tedy na jednu výjimku. Ještě totiž zbývá odehrát poslední zápas, který by mohl napovědět o tom, jak se bude vyvíjet souboj o regionálního přeborníka s nabídkou postupu do krajské soutěže. Pokud v dohrávce uspěje Vícov na své půdě proti nevyzpytatelným Dobromilicím, náskok suveréna z Brodku u Prostějova přece jen poklesne a možná se dočkáme jarního dramatu. V opačném případě budou mít Brodečtí hodně nakročeno. Celkově byly tyto dva celky během podzimu jasně nejlepší a potvrzují své ambice, které ani netajily. Ve středu tabulky to na žádné drama nevypadá, zajímavá pak bude situace ve spodní části tabulky.

Pěkně po pořádku od vrchních pater okresní grupy. V ní po podzimní části vládne jednoznačně již zmíněný Brodek u Prostějova, který během první poloviny soutěže ztratil pouze jediné utkání, a to hned ve druhém kole, pak už pokračoval ve spanilé jízdě, která se nezastavila. Třikrát mírné klopýtnutí přišlo, ale penaltový rozstřel třikrát zvládli jeho hráči také. Pokud podobné výsledky zopakují i na jaře, titul a postup do I.B třídy Olomouckého KFS by je minout neměl.

Už nejednou byl ale okresní přebor svědkem jarního překvapení, takže určitě rozhodnuto není. Na první příčku si totiž dělá zálusk i druhý nejlepší celek podzimu z Vícova, který dlouho procházel bez ztráty kytičky, ale s končícím podzimem mu postupně docházel dech a určitým ztrátám se nevyhnul. Nevydařil se mu výsledkově ani zásadní duel v Brodku u Prostějova. I přesto ale může stále pomýšlet, že dožene svého soka.

Z dalších celků se drží nahoře stejně jako v předchozích letech rezerva Kralic na Hané a Držovice. Příjemným překvapením jsou Nezamyslice, které se z I.B třídy postupně dostaly až do nejnižší soutěže, nutná přestavba jim vyšla parádně. Podpořeno dorosty se mužstvo herně zvedlo a zaslouženě se drží v nejlepší pětce. Držovice i Kralice mají naopak zkušenější kádr, body dokážou uhrát, ale zase se na druhou stranu nikam neženou, takže se dá očekávat, že současné umístění je pro ně dostatečné.

Mírně odskočení od prvních pěti celků, ale i od zbytku tabulky jsou pak další dvě rezervy mužstev z I.A třídy. Fotbalisté Určic i Plumlova posbírali shodně jednadvacet bodů, ale příběh měli odlišný. Určice střídaly lepší výsledky z horšími. Plumlov zase po hrůzostrašném startu nabral opačný směr a šplhal vzhůru.

Od osmého Brodku u Konice až po třinácté Ptení se dá čekat boj o každý bod, protože klid od záchranářských starostí tu nemá zatím ani jeden z celků. Dá se očekávat, že některý z celků dokáže odskočit a být v klidu, ale je možné, že obavy a boj o udržení budou vrcholit i třeba až v posledním kole.

Jedno místo o patro níže je zatím nejspíš rezervované pro Tištín, který má za sebou velmi nevydařený podzim, kdy zvítězil pouze v Krumsíně proti rezervě Plumlova. Jinak ale body dvanáctkrát rozdal, a proti Vícovu dokonce nedokázal ani nastoupit. To moc dobré vyhlídky a naděje do jarní části nedává, ale návrat na domácí trávník po dvou letech a případné brzké vítězství by mohly znamenat ještě návrat do boje o záchranu. Devět bodů ještě přece jen nepředstavuje zcela neřešitelnou situaci. Jedno je jisté, již brzy se bude na okresních trávnících na co dívat.

FOTO/05/Honza 05_koment_okres_jaf

Změní pořádky letošní sezóny jarní část, nebo bude pokračovat v podzimním trendu? Foto: archiv Večerníku