Místo pšenice či kukuřice tady porostou stromy a tráva. Taková proměna čeká pole nacházející se poblíž soutoku říček Hloučela a Romže, které dál pokračují jako Valová. V budoucnu by zde mělo vzniknout celé nové biocentrum, hřiště a povede tudy i cyklotrasa.

V tuto chvíli poněkud zapomenutý kout Prostějova se nachází ve Vrahovicích. Asi nejlépe se k němu dá dostat při procházce kolem areálu bývalého OP Prostějov. Z druhé strany se pak nachází zmodernizované vrahovické koupaliště. Vedení města s tímto prostorem má do budoucna ambiciózní plány. Lidé by sem za pár let mohli houfně mířit za odpočinkem.

„V těch místech počítáme s biocentrem a rekreačním využitím. Bohužel tam vedou inženýrské sítě, takže bude třeba určitých úprav a nevyhneme se přeložkám sítí,“ potvrdil náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011).

Vše půjde postupně

Magistrát si v této souvislosti nechal zpracovat studii, která navrhne terénní úpravy spočívající v modelaci území, vytvoření tůní, slepého ramene řeky, součástí bude i revitalizace koryta Valové. Vše bude probíhat na etapy. „Dále se zde počítá s výsadbou břehových porostů, mokřadní vegetace, izolační zeleně, parkových porostů a podobně. Vzniknou tak nové pěšiny, chodníky, povede tudy cyklotrasa a chybět nebude nový mobiliář s herními prvky,“ popsala plánované úpravy náměstkyně Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov).

Sázet se má už letos

Vzhledem k plánovaným úpravám magistrát letos na základě dohody ukončí nájem rozlehlého pozemku u soutoku obou řek. Ten dosud sloužil jako pole, na němž řadu let hospodařilo Zemědělské družstvo Vrahovice. „Jedná se o ornou půdu o výměře 7 768 m2. Tato plocha bude součástí budoucího biocentra ve Vrahovicích. V letošním roce je zde mimo jiné naplánována výsadba stromů a v budoucnosti realizace dalších přírodě blízkých opatření,“ vysvětlil tento krok Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora statutárního města Prostějov.  Hlavním cílem úpravy plochy budoucího biocentra je zejména rozšíření rekreačních možností místních obyvatel a adaptace na probíhající klimatické změny. Z těchto důvodů je třeba v průběhu letošního roku nájem ukončit a jedinou možností je s ohledem pětiletou výpovědní lhůtu dohoda. „Zemědělské družstvo Vrahovice nám vyšlo vstříc a ukončí smlouvu dle požadavku a potřeb Statutárního města Prostějova s tím, že uvedený pozemek bude ke dni skončení smlouvy ze strany zemědělského družstva srovnán a upraven pro další využití,“ dodává Pospíšil. V rámci dohody dojde k vypořádání náhrady ekonomické újmy za předčasné ukončení smlouvy v celkové výši 38 840 Kč.

Bude dřív park místo kasáren? 

Podobné návrhy drtivá většina lidí vítá, otázkou zůstává, kdy se vše podaří zrealizovat. „Nápad je to určitě dobrý. Každopádně zde bude potřeba udělat v první řadě cesty pro pěší i cyklisty, aby se sem lidé vůbec dostali. A to určitě nebude nic levného. Docela by mě zajímalo, kdy na to město sežene peníze. Počítám, že jen tak to nebude. Třeba o parku, který má vzniknout místo jezdeckých kasáren, se hovoří už opravdu hodně dlouho, a co se za tu dobu udělalo? Nic!“ komentoval návrh jeden z Prostějovanů.