Povinnému nošení respirátorů zvoní umíráček! Posledních pár týdnů jsou čísla, která se týkají pandemické situace, příznivá. Vláda ČR tak přistoupila k dalšímu kroku rozvolňování opatření, která měla dříve šíření pandemie zabránit.

Od začátku března přestala platit další omezení. Po ukončení povinného testování ve firmách a OSVČ se od 1. března zrušilo omezení počtu lidí na hromadných akcích a změnila se pravidla pro testování.  Další rozvolňování se týká nošení respirátorů. Od pondělí 14. března 2022 bude nošení respirátorů či obdobně účinné ochrany dýchacích cest povinné pouze ve zdravotnických zařízeních, v zařízeních sociálních služeb a v prostředcích hromadné dopravy. Za hromadnou dopravu jsou v tomto případě považována také vozidla taxislužby či uzavřené kabinky lanové dráhy.

Respirátory tak končí v obchodech, provozovnách služeb a v dalších uzavřených prostorách, například v divadlech, kinech či v halách při sportovních utkáních. Od pondělí 14. března zde nebude nutné respirátor použít. Podle predikcí ministra zdravotnictví Vlastimila Válka by mohly být respirátory zcela zrušeny v průběhu dubna.