Prostějovští hokejoví fanoušci jsou známí mnohým. Často svým počtem, svou hlasitou podporou. Někdy nějakým tím incidentem (ale nestávají se zdaleka jen v případě Prostějova). Taky ale uměním udělat skvělé věci na podporu.

Tentokrát se chceme vrátit k poslednímu zápasu základní části Chance ligy, tedy duelu s Třebíčí. Fanoušci Prostějova vyvěsili nad kotel velký nápis „Putine, chcípni, ty k…“. Vzkaz byl jasný, situace taky. Putinova armáda v té době už více než týden ničila Ukrajinu a stále častěji se uchylovala k ostřelování civilních cílů.

Mnoho lidí přesto namítne, že politika do sportu nepatří. Mnozí pak počínání prostějovských fanoušků odsoudili. Že bylo ubohé.

Osobně si ale v tomhle případě myslím, že vyjádření nesouhlasu s útokem a následnou okupací samostatného státu na stadiony patřit může. Ba co víc, musí. Tlak na Putinův režim musí být ze všech stran, lhostejnost by naopak ruskému vládci vyhovovala. A ano, určitě si to Putin nepřečte, s velkou pravděpodobností neumí česky (i když kdoví, na to by možná umělo odpovědět okolí Miloše Zemana). Přesto je potřeba ze všech stran do Putinova režimu tepat, útočná válka, bez jejího vyhlášení a s útoky na civilní cíle nemá na světě místo.

Za mě tedy pro fanoušky palec nahoru, tím spíš, že v transparentu neútočili na Rusko jako na celek. Že to pak na podnět řešila policie, to snad ani netřeba komentovat…