Je to velká škoda, ale prostě to nešlo jinak! Už jen dva smutné pařezy zůstávají na místě více jak stoletých lip rostoucích u kamenného kříže v Nechutíně, což je místní část Zdětína. Navíc to vypadá, že za ně nebude možné vysadit náhradu.

Lípy stály přímo u hlavní silnice ve směru na Ptení a od nepaměti byly výraznou dominantu okraje obce. „Vysazeny byly v roce 1892 spolu s instalací kamenného kříže s vyrytými nápisy Svatý kříž tento zbudován jest Františkem Novotným s přispěním manželů Peterkových z Nechutína roku 1892,“ prozradil Večerníku starosta Zdětína Robert Kříž.

Lípy zásadním způsobem poničil silný vítr, a to tak, že byly nebezpečné pro okolní domy, projíždějící automobily i procházející chodce. „Fakticky se stromy rozlomily vejpůl. Přijeli k nám hasiči ze Ptení, kteří je kurtnami stáhli, ale to moc nepomohlo. Sice jsme je pak ořezali, ale hrozba trvala dál. Museli jsme je tedy nechat skácet,“ popsal celou anabázi zdětínský starosta.

Po skácených stromech na místě zůstaly dva velké pařezy. „Pokusíme se odstranit i je a pak se s odborníky poradíme o možnosti náhradní výsadby. Bohužel místa je u pomníku velmi málo, blízko je silnice i vedlejší cesty, je to v kopci, nebude to vůbec snadné. Nelze tedy vyloučit, že už tu žádné stromy zasadit nepůjde,“ nastínil Robert Kříž.