Není to tak dlouho co jsem psal o tom, že při současném množství informací, reportáží a svědectví z Ukrajiny už jen těžko může někdo nevěřit tomu, že na Ukrajině je válka. Jenže bohužel, existují sociální sítě. A na nich diskuze prakticky ke všemu. Stalo se tak, že po pouhém týdnu musím velice nerad přiznat, že jsem se mýlil.

Z předešlých pěti týdnů války jsem původně získal dojem, že trollové (respektive trotlové) a fanoušci Putina a jeho agresivního režimu už upustili od narativu, že válka na Ukrajině není. Ale není to tak. Jak jsem bohužel měl možnost během středy zjistit, mnozí diskutéři – těžko říct, zda se ovšem nejednalo hlavně o falešné profily na sítích – odmítají uvěřit. Třeba tomu, že Mariupol je zničené město připomínající záběry ze Sýrie nebo Čečny. Nevěří v oběti na životech, nevěří možná ani v to, že uprchlíci jsou skutečně uprchlíky. „Jdou za lepším a mají se tu jak prasata v žitě“. Nebo vůbec do k nám či do Polska nepřišli. To je často jejich pozice.

S velkou frekvencí se právě slovo „nevěřím už ničemu“ a „nevěřím médiím“ vyskytuje napříč diskuzemi. Pravda, zprávy se musí prosívat. Třeba ty o ztrátách Rusů. Plně se nedá věřit v tomhle ani jedné straně, což připouští i sama média. Ale to, že na Ukrajině probíhá válečný konflikt, který rozpoutalo Rusko, a při němž umírají spousty lidí a jsou ničena celá města, to je prostě fakt. Bohužel, člověk se setká i s tím, že někdo považuje záběry z Mariupolu za hru. A oběti a pozůstalé brečící nad hroby za herce. Dokonce stále padá slůvko denacifikace. Část diskutujících zkrátka převzala zcela větičky, kterými svět otravuje Vladimír Putin. Jak souvisí vybombardovaná sídliště, nákupní střediska nebo školy s denacifikací, to už se ale většinou nedozvíme. Pokud tedy dotyčný či dotyčná neprohlásí, že se to „prostě nestalo“.

Zatímco to tak vypadalo, že Putin a jeho druzi si vysloužili svým útokem na Ukrajinu pohrdání až nenávist velké většiny světa, sociální sítě hovoří jinak. Putin má stále fanoušky. Takové, kteří odmítají uvěřit čemukoli. Kromě ruských hlavounů a jejich propagandy…