Tento projekt padl na úrodnou půdu. Přesně před rokem se Prostějov zapojil do premiérového ročníku výzvy 10 000 kroků. Tehdy se jí zúčastnilo rovných sto aktivních lidí, po půl roce se tato čísla podařilo ještě výrazně zvýšit. Letos Prostějov dubnovou výzvu přijme opět. Pokud se do konce měsíce března stihnete přihlásit, můžete tak soutěžit za naše město, za svůj tým i sami za sebe. Výzva bude probíhat po celý duben.

Výzva deset tisíc kroků má v první řadě inspirovat lidi k pravidelnému pohybu a přispět tím ke zlepšení jejich zdravotního stavu. Její iniciátoři si přejí, aby se lidé začali opět přirozeně hýbat místo toho, aby jezdili všude autem. Aby spíš chodili pro odpočinek těla a duše, kvůli sobě i jiným a pro lepší město stejně jako vztahy s kamarády.

Magistrát se do této výzvy přihlásil již potřetí. „Nezáleží na tom, zda jste muž, či žena, zda máte nějaké kilo navíc, nebo nejste zrovna sportovní typ. Udělejte něco pro své zdraví, stačí se jen zvednout ze židle a jít,“ vyzval František Jura, primátor statutárního města Prostějova.

Loni v dubnu Prostějované ušli vzdálenost 22 981 km a v celorepublikovém srovnání skončili na 8. místě. Aktivně se zapojilo 100 prostějovských účastníků. Nejvyšší počet kilometrů zvládl Radek Jedlička, který jich ušel téměř 430 a v celorepublikovém pořadí skončil na 40. místě. Nejlepší prostějovskou ženou byla Dana Slavotínková, která ušla přes 390 km. Vítězný prostějovský tým Chodci obsadil skvělé 6. místo v celorepublikovém pořadí.

Prostějov však zazářil zejména díky vůbec nejstarší účastnici v celorepublikovém srovnání. „S manželem jsme oslavili 64. výročí svatby. Starám se o něj, neboť se špatně pohybuje, takže se snažím chodit i za něj,“ svěřila se šestaosmdesátiletá Marta Bučková, která se posléze stala také inspirací pro ostatní, neboť dokázala, že věk v tomto případě určitě není překážkou.

Snad i díky tomu byly říjnové počty prostějovských účastníků ještě výrazně vyšší. Prostějované na podzim ušli vzdálenost 41 686 km, čímž výkonem překonali i délku rovníku a zlepšili dubnový výsledek o 18 705 km. Aktivně se zapojilo 147 prostějovských účastníků a 10 týmů. Chybět opět nemohla ani paní Marta Bučková, která i přes svůj věk nachodila více než 300 km. Nejlepší účastnicí říjnové Výzvy 10 000 kroků se pak bezkonkurečně stala Věra Hájková, která ušla neuvěřitelných 1 371 kilometrů. V republikovém pořadí ji předčila jen jediná žena, a to o pouhých 34 kroků! Věře Hájkové se přitom několikrát podařilo překonat její limity, během jediného dne nejvíce dokázala ujít 57,19 km.

Nejlepším prostějovským mužem se v říjnu stal Ivo Chudoba s téměř 700 km. Vítězný prostějovský tým Running Yogis II zvládl společně ujít přes 4 000 km.

Pohybovou aktivitu bude i v dubnu možné v rámci výzvy opět monitorovat na jakémkoliv zařízení a následně ji v podobě printscreen nahrát do svého profilu. „Každý kilometr je bodově ohodnocený, přičemž je zde zohledněn věk účastníka a jeho BMI. Snahou je i těmto lidem umožnit umístění na prvních místech ‚výkonnostního‘ žebříčku,“ zdůrazňuje Jaroslav Martinek, ideový tvůrce a iniciátor projektu 10 000 kroků.

Na závěr nezbývá než doufat, že se minimálně některá z těchto čísel v nadcházejícím měsíci dubnu podaří lidem z Prostějova opět překonat. Všechny podrobnosti zájemci najdou na internetových stránkách výzvy www.desettisickroku.cz.

 

 14 gra01