Opět na půdě soupeře odehrají další daviscupové utkání tenisté České republiky. V baráži o účast v kvalifikaci Davis Cupu v roce 2023 narazí na Izrael. Střetnutí se bude hrát v září.

„Los je přijatelný. Hrozili nám nepříjemní a silní soupeři. Na utkání se budeme těšit a máme velkou šanci zůstat v kvalifikaci pro Světovou skupinu,“ prohlásil po losu kapitán českého výběru Jaroslav Navrátil.

Izraelskou jedničkou je momentálně dvaadvacetiletý Išaj Oliel, až 345. hráč žebříčku ATP. Za ním figuruje na 373. místě Dudi Sela, bývalý 29. hráč světa, ale v březnu pomohl k výhře nad Jihoafrickou republikou Daniel Cukierman (650.). Do čtyřhry nastoupil čtyřiačtyřicetiletý Jonathan Erlich (71. čtyřhra ATP), deblový vítěz Australian Open z roku 2008. „My máme dva kluky do stovky, další kluci jsou těsně za stovkou, takže určitě pojedeme v rolích favoritů. Žádný soupeř se ale určitě nesmí podcenit. Nejdůležitější bude, aby v září byli všichni kluci zdraví,“ přeje si Navrátil.

Čeští tenisté klesli do Světové skupiny I po prohře 0:4 v březnové kvalifikaci o letošní finálový turnaj s favorizovanou Argentinou. Na antuce v Buenos Aires chyběl Jiří Veselý. Pro zápas v Izraeli by se mohla česká jednička a aktuálně 78. hráč světa do daviscupové sestavy vrátit. „Pořád s ním určitě počítám, zvlášť když by zápas byl na betonu,“ uvedl Navrátil.

Češi se naposledy utkali s Izraelci v dubnu 2018 v rámci euro-africké zóny, kdy je v Ostravě porazili 3:1, přičemž rozhodnuto bylo už po třech zápasech. Ve dvouhrách tehdy zvítězili Jiří Veselý a Adam Pavlásek, kteří posléze uspěli i ve čtyřhře.

 

MUŽI

Marbella -ATP Tour

Dvouhra – 1. kolo: Veselý (4) – Kuzněcov (Rusko) 6:7, 7:6, 6:1; Lehečka – Kohlschreiber (Německo) 6:2, 2:6, 1:6. 2. kolo: Veselý – Gomboš (Slovensko) 6:4, 7:6. Čtvrtfinále: Veselý – Carballes Baena (5-Španělsko) 6:2, 6:4. Semifinále: Veselý – Munar (6-Španělsko) 3:6, 4:6.

Oeiras – ITF challenger

Dvouhra – 1. kolo: Kopřiva (7) – Rosol 6:4, 6:0; Kolář (5) – Borgue (Francie) 6:4, 6:1. 2. kolo: Kopřiva – Darderi (Itálie) 6:3, 6:2; Kolář – Rubin (USA) 4:6, 4:6. Čtvrtfinále: Kopřiva – Elias (Portugalsko) 3:6, 2:6.