Dávno víme, že se o námi obývanou planetu Zemi musíme starat. A také víme, že žijeme v takzvané „době plastové“. Ale přiznejme si, bez plastových obalů se jen tak úplně neobejdeme, jsou všude kolem nás a my je můžeme jen do značné míry omezit. A kde je můžeme omezit my sami? Například v kosmetice a drogériích. V obchodech můžeme sáhnout po papírových baleních či baleních s minimem plastu, můžeme ale také nakupovat bezobalově. Na dnešní tematické straně PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku se zaměříme právě na téma zboží a drogérie.

Do „drogérky“ s vlastní lahví?

Bez plastových obalů se skoro vůbec neobejdeme, i když to dlouhodobě není úplně udržitelné. Ač můžeme třídit o sto šest, stále vyprodukujeme docela dost plastového odpadu. V roce 2020 to bylo více než 173 000 tun plastu. To není nízké číslo. Co to ale pro nás znamená?

V první řadě to, že se můžeme alespoň snažit nakupovat výrobky, které neobsahují plastové obaly, jsou ekologicky balené nebo jsou bez obalu.  Bezobalový obchod s potravinami už v Prostějově máme, ale co nakupovat bezobalově i jiné věci než pouze potraviny? V některých městech takto nakupují mýdla, prací prášky a gely. A nebude trvat dlouho a tento fenomén se objeví i u nás. Do drogérie s vlastní lahví se chodí už ve většině krajských měst. Právě v nich se rozmohl trend bezobalového nakupování pracích gelů či aviváží. Bezobalový prodej je založený na opakovaném používání stejných obalů, což je udržitelný krok pro naši planetu. V některých drogériích a obchodech tento systém funguje. Je tak zvykem, že zákazník při prvním nákupu využije připravených nádob, které splňují legislativní normy. Koupí tak poprvé prací gel či aviváž v uzavíratelné nádobě, do které si později při druhém nákupu zboží načepuje. U základní kosmetiky jde o obdobnou situaci. Zákazník si načepuje mýdlo nebo šampon do připravené lahve a měl by tak dokonce i ušetřit.

A nejen privátní značky obchodů a drogérií se do bezobalového prodeje zapojují, ale i globální značky. Jejich cílem je totiž přispět k udržitelnější spotřebě drogistických výrobků a snížení spotřeby plastových obalů. A bylo načase. Jen si spočítejme, kolik plastu vyprodukujeme za pouhý jeden den. Lahve, sáčky, obaly. Kolikrát je toho plastu více jak běžného odpadu. A myšlenka zelenějšího světa by měla zahrnovat i levnější nákup bezobalového zboží oproti tomu s jednorázovým obalem.

Ekologická domácnost

 

Už víme, že to bez papírových nebo plastových obalů jen tak úplně nejde. Dokud se nebude v Prostějově nacházet jediný obchod se stáčenou drogérií, musíme si pomoci jinak. Existuje mnoho značek zboží, které se věnují trvalé udržitelnosti v oblasti životního prostředí a jsou šetrnější jak pro nás, tak pro Zemi. Ať už se jedná o to, že není výrobek testovaný na zvířatech, nebo že neobsahuje mikroplasty a je balený v recyklovaném materiálu. Jsou to jednoduché kroky, jak se alespoň trošku starat o životní prostředí. Jde také o to, z čeho jsou jednotlivé produkty složeny. Drogistický a obchodní sortiment nabízí různé značky, které jsou rostlinného původu a neobsahují složky vyrobené z ropy. Mají tak minimální vliv na vodní organismy. To znamená, že jsou biologicky rozložitelné.

Ekologie vede i ženy k používání alternativních menstruačních pomůcek. Těch se taky denně vyhodí nepřeberné množství. Krokem k šetrnosti je užívání například menstruačních kalíšků, hub či kalhotek nebo látkových vložek.

Jak být ještě více eko? Vezměte na to ocet

Ocet je velice všestranný domácí přítel, který toho hodně umí. Došel vám čistič na sklo nebo potřebujete odvápnit rychlovarnou konvici? Nemusíte hned běžet do obchodu. K úklidu stačí obyčejný ocet za pár korun. Jelikož je ocet ekologický, je vhodný pro odvápnění a vyčištění rychlovarné konvice. Stačí do ní nalít vodu s trochou octa, nechat ji vyvařit a kámen se rozpustí. Vodního kamene a dalších nečistot ocet zbaví i myčku a pračku. Nalijete potřebné množství do pračky a myčky, zapnete na prázdno a je hotovo. Ocet spolehlivě vyleští i sklo. Po běžném umytí nastříkejte na sklo ocet a vyleštěte jej, bude se krásně lesknout!