Prostějovská rodačka spisovatelka a malířka Lenka Horňáková - Civade, trvale žijící ve Francii, obdržela v březnu významné ocenění.

U příležitosti Mezinárodního dne žen 8. března vzdalo Francouzské velvyslanectví v Praze poctu několika mimořádně talentovaným ženám. Byla mezi nimi i spisovatelka a malířka Lenka Horňáková – Civade, která převzala isignii rytíře Řádu umění a literatury. Toto ocenění vyznamenává od roku 1957 francouzské občany, ale i cizí státní příslušníky, za výjimečný přínos na poli francouzské kultury. V minulosti ho získal například režisér Jiří Menzel, spisovatel Bohumil Hrabal či bývalý prezident Václav Havel.

„Pravděpodobně je první z Prostějova, kdo něco takového dostal,“ říká maminka umělkyně Lenka Horňáková a dodává, že ocenění její dcera Lenka Horňáková - Civade získala za literární a malířskou činnost a za vzájemnou propagaci mezi Francií a Českem. 

Svoji gratulaci připojuje také náměstkyně primátora Alena Rašková:

„Mám velikou radost, že rodačka z Prostějova získala takové ocenění. V našem městě je opravdu hodně šikovných umělců a já věřím, že podobná ocenění budou dalším korálkem do náhrdelníku úspěchů zdejších lidí."

 K isignii rytíře Řádu umění a literatury gratulujeme!