Snad už to tedy vyjde! Už přede dvěma lety měl nejen prostějovský region, ale i celou ČR reprezentovat Dobrochov v prestižní evropské soutěži Entante Floreale Europe – Evropská kvetoucí sídla. Dostal se tam díky zisku celostátní Zelené stuhy v soutěži O vesnici roku, čímž byl fakticky oceněn jako „nejzelenější“ obec ČR roku 2019. Po dvou letech odkladů už je známo, kdy by komisaři evropské soutěže měli na Hanou dorazit.

Původní termín návštěvy hodnotitelů byl plánován na 3. července 2020. Kvůli covidové pandemii bylo vše odloženo na neurčito. Po dvou letech by vše konečně mělo letos klapnout. „Termín návštěvy byl stanoven na 25. června. My se chceme co nejlépe připravit. Plánujeme pro tuto příležitost mimo jiné vytvořit vlastní internetové stránky a vytvořit bohatou fotodokumentaci. Hlavní však bude probudit v našich lidech opět zápal a chuť ukázat, co vše se za poslední roky v oblasti životního prostředí u nás udělalo,“ nastínil plány starosta Dobrochova Miloslav Kříž.

Dobrochov se určitě má čím pochlubit. Ani po vítězství v celostátním kole Vesnice roku totiž v obci rozhodně neusnuli na vavřínech. Nedlouho poté zde dokončili budování rozlehlého čtyřhektarového mokřadu a v jinak zemědělské krajině pokračovali ve výsadbě velkého množství zeleně.

Dobrochov bude už třetím zástupcem regionu v evropské soutěži. V roce 2009 se jí zúčastnily Mořice, o dva roky později to byly Smržice. Dobrochov bude v rámci soutěže srovnáván spolu s dalšími sedmi evropskými sídly, výsledky by měly být slavnostně vyhlášeny poslední zářijový víkend u Balatonu v Maďarsku.