Tohle hlava nebere. Přestože se proslulý lovec amfor a jezdec na medvědech Vladimir Putin nařízením brutálního útoku na Ukrajinu definitivně „odkopal“, a dokonce dal prohlédnout i svému dlouholetému obhájci Miloši Zemanovi, stále se u nás najdou lidé, kteří věří, že to tento prolhaný diktátor myslí se světem dobře a pouze brání svoji vlast před zhoubným vlivem USA a prohnilého Západu. Jak je něco takového možné? A proč se jeho obdivovatelé vlastně už dávno do Ruska nepřestěhovali?

Sympatizanty Vladimíra Putina obvykle ani tak nespojuje láska k Rusku jako to, že se necítí dobře u nás. Nadávají na politiky, na poměry, na drahotu a vlastně na vše, co je jen napadne. Hlavním a poměrně pochopitelným důvodem je obvykle to, že mají pocit, že nejsou tak úspěšní a bohatí, jak by si ve skutečnosti zasloužili. Často se potýkají s dluhy a závidí všem, kterým se daří. A nejen jim. Snad ještě větší problém mají s uprchlíky, kteří přicházejí z válkou těžce zkoušené Ukrajiny, kde v některých městech už nelze žít bez neustálých obav o holý život. Přestože oni sami by v takových podmínkách nevydrželi ani den, zpochybňují potřebu pomoci těmto lidem. Vždyť pomáhat se má přece v první řadě hrdým Čechům, tedy konkrétně jim osobně!

Sami se totiž už nějaký čas cítí v pasti. Příležitost na kompletní změnu svého života vidí právě v příchodu autoritářského, totalitního režimu pod záštitou takového osvíceného a neomylného vůdce, jako mají právě v Rusku. Samozřejmě že by pro ně, a hlavně pro nás všechny bylo nejlepší, pokud by do Ruska emigrovali. Pokud útěk za „železnou oponu“ byl před pádem komunistického režimu v okupovaném Československu věcí nesnadnou, pak dnes by jim v odchodu na Východ nebránil opravdu nikdo. Jenže oni tak bohužel nikdy neučiní. Proč? Vždyť by se jim konečně ulevilo a nemuseli se stydět za zemi, ve které žijí? Vadilo by jim snad tolik zásadní omezení svobody či možnost vězení, pokud projeví jiný než oficiální názor? Ale kdeže! Odpověď je jednoduchá, prostě by si nepomohli materiálně. 

průměrná měsíční mzda v Rusku totiž byla loni 17 900 korun, zatímco v Česku 35 441 korun. Minimální mzda v této zemi je přibližně 7 000 korun a u nás 15 200 korun. K minimální mzdě se v Rusku blížilo povolání číšníka, který si vydělával 7 700 korun, a uklízečky, která si za měsíc přišla na 7 900 korun. U nás byl plat číšníka 20 700 korun a plat uklízečky necelých 16 100 korun. O moc lépe na tom nebyli ani elektrikáři, kteří si v Rusku vydělali 8 300 korun. V Česku je to 28 850 korun. Zdravotní sestra si v Rusku vydělala 15 400 korun měsíčně a v České republice 27 000 korun. Mzda ruského policisty se pohybovala kolem 16 000 a účetní pobíral 16 300 korun měsíčně. U nás si policista vydělá 36 400 korun, účetní 30 500 korun. Ruský průměr překračovala mzda kuchařů, která dosahuje v průměru výše 18 600 korun. V Česku je to 24 200 korun. Ještě vyšší plat má pak učitel, který si v Rusku vydělá 24 800 korun a v České republice 35 000 korun. Na těchto faktech nic nemění ani to, že životní náklady jsou v Rusku o něco nižší, vynikne to zejména u cen benzínu a nafty, které jsou zhruba čtvrtinové. Nicméně potraviny a spotřební zboží tam stojí přibližně stejně.

Tohle vše platilo před zahájením nesmyslné války. Nyní je situace v zemi v důsledku sankcí ještě podstatně horší. Ruský rubl se rekordně propadl a Rusové si tak celkově ještě výrazně pohoršili. Z toho všeho je bohužel patrná jedna věc. I ti největší milovníci Putina nám v republice zůstanou. Žít v Rusku by totiž ani oni nikdy nechtěli…