Prostějov může mít řadu přídomků. Známé je třeba „město sportu“ nebo „Hanácký Jeruzalém“. Ale co třeba moravské Holandsko? Vodních kanálů zde sice tolik nenajdete. Zato bicyklů, těch je v Prostějově i jeho okolí požehnaně. Město je protkané hustou sítí cyklostezek, funguje zde sdílení kol. Cyklistika je pravidelně rovněž tématem jednání politiků a dokáže vyvolat emoce. PROSTĚJOVSKÝ Večerník i proto připravil dnešní tematickou stranu právě na toto téma. Na následujících řádcích se tedy společně podíváme na cyklistiku v regionu – jak se jí daří, jaké má zázemí a mnoho dalších zajímavostí.

 Prostějovsko, moravské Holandsko?

 Zdejší region má dobré podmínky pro cyklisty. Mírně zvlněná krajina, dobrá dostupnost víceméně všude. A taky zlepšující se zázemí pro cyklisty. Co vše se pro ně v posledních letech změnilo, respektive zlepšilo? Není toho úplně málo.

Cyklostezka do všech stran

Jednou z hlavních podmínek pro rozvoj cyklistiky ve městech je síť cyklostezek. Ideálně navzájem propojených, aby kolista trávil co nejméně času v dopravním ruchu a po krajnicích výpadovek.

V Prostějově se tomuto hledisku postupně daří stále lépe. V minulosti zde byla řada stezek, které na sebe nenavazovaly, vedly odnikud nikam. Tomu už je nyní jinak. Nyní se člověk dostane do všech světových stran po cyklostezce. Průmyslová zóna, nádraží, nemocnice. Tam všude se lze bezpečně přepravit. Zbývá prakticky jen dluh v podobě lepšího propojení Olomoucké a Vrahovické ulice.

Sdílení kol

Možná byla při zavádění čtyři roky zpátky namístě určitá skepse. Vždyť kolik lidí by službu v Prostějově, kde nejsou vysoké školy, využívalo?

Ukázalo se ale, že obavy byly zbytečné. Služba se stala nesmírně oblíbenou. Důvodem bylo i dobré rozmístění stojanů na kola a „odkládacích“ stanovišť. Sdílení nyní využívají všechny generace, často na cestě do škol, ke známým a podobně. Je dost možné, že na kolo dostala ty, kteří na něm ještě nedávno pravidelně nejezdili. Což je jen dobře pro jejich zdraví, množství aut ve městě, ale i pro lepší vzduch v Prostějově.

Cyklobusy, velký pomocník

Stalo se dobrou tradicí, že v dubnu či květnu se rozjíždí do některých koutů Prostějovska a Blanenska také cyklobusy. A ty umí pomoci opravdu hodně, jejich trasa totiž vede vesměs na Protivanovsko, kam by se jinak kolař horkotěžko škrábal. Cyklobusy umí ulevit cyklistům od námahy i času.

Zde akorát nastává určitý problém s kapacitou. Ta není nekonečná. A tak, když se sejde velká parta nebo se shodou okolností uchází o místo pro kolo více lidí, nastává problém. Je tak dobré na cyklobus s kolem jít s tím, že se možná na vás nedostane.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & CYKLO vyšla jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které je prodeji od úterý 19. duba