Pět měsíců mají politické strany a hnutí v Prostějově na to, aby zapracovaly na svých programech, sestavily pro ně tu nejvhodnější kandidátní listinu a hlavně se během tohoto období „popraly“ o přízeň voličů. Ano, komunální volby jsou na programu v pátek 23. a sobotu 24. září tohoto roku. Jak Večerník zjistil, většina stran a hnutí působících v současném nejvyšším politickém orgánu města má o svých lídrech již jasno, přestože je před novináři stále tají. Osobnosti, které je povedou do komunálních voleb, se u většiny z nich sice dají odhadnout, ale nepředbíhejme. Voliči se jejich jména včas dozvědí.

Velkou neznámou zatím zůstává počet politických subjektů, které v zářijových volbách budou bojovat o přízeň prostějovských voličů. Večerník v prvním průzkumu oslovil zástupce těch stran a hnutí, jež jsou aktuálně zastoupeny v prostějovském zastupitelstvu. A těch je devět, navíc na posledním zasedání tohoto nejvyššího politického orgánu města Prostějova založili svůj vlastní klub Piráti, kteří se tak „trhají“ od stávající koalice hnutí Na rovinu!.

Jen pro zajímavost připomeňme, že v posledních komunálních volbách v Prostějově zvítězilo hnutí ANO s volebním výsledkem 18,18 % hlasu. Druhé v pořadí skončilo hnutí Na rovinu! s 15,94 % hlasu a stalo se tak později nejsilnějším opozičním subjektem. Třetí skončilo PéVéčko (12,92 %), dále ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova (11,85 %), ČSSD (11,23 %), Změna pro Prostějov (8,43 %), KSČM (7,42 %) SPD (7,33 %) a do zastupitelstva se ještě dostala KDU-ČSL (6,43 %).

Otázkou je, zda se nyní po čtyřech letech nějakým zásadním způsobem změní vedení města. Podle Večerníku se ale žádné zemětřesení na radnici očekávat nedá, naopak. Za současnou radniční koalicí jsou vidět velké výsledky a napovídají tomu i ohlasy běžných občanů. „Za poslední dobu se toho v Prostějově změnilo opravdu hodně a drtivá většina věcí se povedla. Je vidět, že vedení je kompetentní a ví, co dělá. Pro mě osobně není co měnit, jen se rozhoduji, jestli dám hlas hnutí ANO, nebo PéVéčku,“ svěřil se Večerníku Jiří Bořil z Prostějova. „Práce primátora i jeho náměstků se mi líbí, obzvláště pánové Jura a Pospíšil nebo paní Sokolová jsou vidět a jsou za nimi patrné výsledky. Takové pány, jakou jsou Matyášek, Ošťádal nebo Švec, slyším jen křičet a kritizovat, ale ještě jsem neslyšela, že by pro město vůbec něco navrhli nebo přímo udělali,“ podotkla zase Blanka Dvořáková z Prostějova.

Redakce Večerníku bude pochopitelně i nadále sledovat přípravy všech politických uskupení v Prostějově na podzimní komunální volby, i jejich samotný průběh.

 

Podrobný servis k blížícím se komunálním volbám čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 25. dubna