V „béčku“ si ještě mohou popískávat, devět klubů je přeci jen už trochu lepší porce osmi zápasů, které už se v nejnižší třídě dají považovat za dostatečné, i když to samozřejmě má do ideálu daleko. V „áčku“ je situace už daleko kritičtější. Tam už zůstala jen poslední sedmička statečných. Do příští sezóny se uvažuje, že by znovu mohli dát dohromady B mužstvo v Brodku a Čechovicích, čímž by se počet vzrostl na devět, ale dokud není vše potvrzeno, nemá cenu spekulovat. Druhou skutečností je pak postupová matematika. Ze dvou celků, které na postup výkonnostně mají, se do něj totiž zatím příliš nežene ani jeden.

Dovolil bych si trochu poupravit okřídlené – situace už není vážná, ale kritická. V „A“-skupině se o tom nemusí ani spekulovat, protože fakta hovoří jasně. Sedm celků a šest fotbalových víkendů je zkrátka zatraceně málo i pro nejnižší třídu. Když odmyslíme B mužstva a kluby, kde není mládež, tak pro některé se tak jedná o tři domácí zápasy za celý půlrok. Dá se tak vůbec mluvit i o nějakém kulturním a společenském zážitku pro obce jako takové? To už je často i plesů víc...

Ani pro vlastní aktéry to pak není nic jednoduchého, připravovat se na šest zápasů je strašné. Zde pak i každá nicotná ztráta může hrát roli, a když v této době onemocníte, tak můžete přijít i o polovinu sezóny. Minimálně dva kluby navíc a osm zápasů by třetí třídě slušely. V ideálním případě bych se nebál rozšíření na více kol než spojení obou skupin. Výbor bude moci rozhodovat, až bude znát přesný počet účastníků. Nyní to vypadá nadějně, že by se dva celky mohly do kolotoče navrátit, ale dokud to nebude černé na bílém, nemá význam spekulovat.

Další otázkou je, zda se bude měnit složení kvůli postupům a sestupům, kterých se letos soutěže po dvou letech dočkají sportovní cestou. V sedmičlenné skupině o nich mohou reálně mluvit dva celky, konkrétně rezerva Kostelce na Hané a Výšovice, které nemají konkurenci, což dokazují výsledky. Jenže směrem nahoru se příliš neženou. Reálnější bude varianta u rezervy Kostelce, která by případný postup řešila přímo v kabině hlasováním. Zatím je to podle slov vedení tak 50 na 50, protože do více zápasů i tréninků se někteří příliš nehrnou. Ve Výšovicích se o postupu nemluví vůbec. Mužstvo prochází postupnou přestavbou a v ní by ještě rádo minimálně rok přidalo ve třetí třídě, což zní logicky než opět zažít trápení jako v posledních letech.

Od toho se pak tedy bude odvíjet i situace se sestupem z okresního přeboru, takže rozhodně bude zajímavé sledovat, jak se nakonec kdo rozhodne. U další pětice celků se ale nemá cenu o případném postupu ani bavit.

Jarní část začala jako poslední ze soutěží pro regionální celky a také jako první skončí, takže do příštího ročníku nezbývá než přát klubům i hráčům, aby si sezónu užili daleko déle než letos.