Tohle byl hodně smutný den, který si navždy zapsal do kronik celého Prostějovska. A to pořádně tučně černým písmem. V přísně střeženém soukromí privátní prostějovské obřadní síně se uplynulý pátek 6. května příbuzní a nejbližší spolužáci i spolužačky rozloučili s Jiřím (†57), Vítem (†24) a Anetou (†22) P. z Kostelce na Hané. Otce, bratra a sestru předchozí pátek 29. března z nenávisti brutálně zavraždil Marek P. (29).

Jak již bylo uvedeno, vedle rodinných příslušníků směli do soukromé obřadní síně na předměstí Prostějova ještě spolužáci zavražděných. Nikoho dalšího nekompromisní pracovníci pohřební služby dovnitř nepustili. „Bylo to přání rodiny, která si nepřála žádnou veřejnost. Výjimku učinila pouze v případě několika spolužáků,“ omlouval se pracovník obřadní síně. „Já vám nemohu říct ani to, jaká hudba zemřelé vyprovázela na poslední cestu. Prostě taková klasická, jaká se hrává na pohřbech. Jediné, co snad mohu prozradit je, že těla budou po obřadu zpopelněna.“

Po obřadu, který trval zhruba třicet minut, se smuteční hosté velmi rychle rozešli. Pozůstalí ani spolužáci neřekli k poslednímu rozloučení ani k samotnému případu jediné slovo.

Kostelecký případ je nejděsivější vraždou v historii celé krajské kriminalistiky. Samotný Marek P. se ke svému činu doznal. Jako motiv uvedl dlouhodobé neshody s ostatními členy rodiny. „Byli na mě zlí,“ nadiktoval do policejního protokolu. Ušetřil jen nejmladší sestru Natálii (17). Za plánovanou brutální vraždu tří osob mu hrozí doživotní trest.