Tato akce byla vždy tím, co nám ostatní města mohla jen závidět. Prostějovský Majáles se v průběhu uplynulých let stal skutečným fenoménem. Bylo to díky tomu, že zdejší studenti jej skutečně vzali za svůj a parádním způsobem sami sebe dokázali bavit.

Svým pojetím se tato akce vymykala „duchu doby“, kdy se většina z nás nechává pouze pasivně bavit někým, kdo za to dostane zaplaceno. Do posledního Majáles v roce 2019 se zapojilo jedenáct středních škol, nad dalšími dvěma ročníky však zatáhla oponu proticovidová opatření. Navzdory jejich uvolnění se již akci letos uspořádat nepodaří. Večerník zajímalo proč, a jak tomu bude v příštích letech?

Zatím posledním triumfátorem se v Prostějově stal král Jeliman se svojí družinou z Madagaskaru nápadně připomínající studenty Gymnázia Jiřího Wolkera. Kdo a kdy jej nahradí? Pro organizaci Majálesu bude klíčové najít termín, vše domluvit na prostějovské radnici a s výrazným předstihem oslovit jednotlivé střední školy, aby jejich studenti i pedagogové s touto jedinečnou oslavou studentského života dopředu počítali, vybrali svého kandidáta, vhodné kostýmy a případně secvičili společné „kandidátské“ vystoupení. Vše se ovšem neobejde bez pódia a také poroty, která vybere ty nejlepší v jednotlivých kategoriích. Vhodným doplněním jsou pak také doprovodné koncerty amatérských kapel. Přestože akce tohoto formátu nepatří mezi ty nejnákladnější, zcela na koleně a bez zkušeností ji také pořádat nelze. I proto je třeba zajistit ochotné partnery.

Procházka už to „nedá“

V souvislosti s touto akcí bylo po právu nejčastěji skloňováno jméno principála Divadla Point Aleše Procházky. „Po narození dvou synů nemám už na pořádání Majáles absolutně žádný prostor. Aktuálně jsem rád, že se mi vůbec daří držet Point. Jako divadlo jsme schopni se na této studentské akci podílet třeba tím, že by to někdo z našich členů moderoval. Víc ale pro to nejsme schopni v tuto chvíli udělat,“ prozradil nám Aleš Procházka, ředitel Městské knihovny v Prostějově, který ještě coby pedagog Gymnázia Jiřího Wolkera stál u zrodu této skvělé tradice. Nyní se však ze všeho nejvíce obává, aby se z Majáles nestala komerční akce ve stylu jiných měst.

GJW by uvítalo širší spolupráci

Od počátku byla pro tuto akci zásadní také vize a podpora Michala Šmucra. Někdejší ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera však v červnu předloňského roku na škole skončil poté, co byl jmenován členem Nejvyššího kontrolního úřadu ČR. Jak to vidí jeho dlouholetý zástupce a následný nástupce ve vedení školy? „Letos nebylo možné akci uspořádat, protože se vše připravuje zhruba rok dopředu a situace s covidem byla dost nepřehledná. Nyní se chystáme na maturity, po nich si v červnu sedneme a řekneme si, jak to bude s Majáles v příštím roce. Mohli bychom akci opět zaštítit, nicméně za mě by bylo ideální, pokud by se na ní ve větší míře podílely i ostatní školy. Klíčová bude také spolupráce s Divadlem Point, městem Prostějov a případně dalšími partnery,“ zauvažoval ředitel GJW Michal Müller.

Zvládla by to „oděvka“?

Zřejmě nejvýraznější aktivitu v tomto směru letos projevila SSDAM. „Oslovili mě sami studenti, princip celé akce založené na kreativitě se nám všem moc líbí, proto jsme byli ochotni do toho jít. Nicméně po konzultaci na prostějovské radnici se ukázalo jako nereálné uspořádat Majáles v květnu, nejdříve by to šlo koncem června,“ potvrdila Večerníku ředitelka školy Blanka Čechová, která ostatně měla nemálo starostí s přípravou nedávných Doteků módy. „Patříme mezi menší školy, takže personálně jsme poněkud omezeni. Nicméně tvořivost k nám patří, a proto jsme připraveni se na přípravách podílet, třeba to i celé zaštítit. Byli bychom kvůli tomu ochotni i změnit termín Doteků módy. Pokud se však do toho vrhneme, chceme mít jistotu, že to zvládneme třeba i v následujících deseti letech. Budeme to muset celé probrat se zástupci GJW i dalších škol,“ uzavřela Blanka Čechová.

 

1. kolo soutěže O NEJLEPŠÍ TABLO PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku 2022
  • 1) 6. N, RG a ZŠ města Prostějova. Ráj drogerie, náměstí T. G. Masaryka (461)
  • 2) 4. B, Střední zdravotnická škola, Prostějov. Ráj drogerie, náměstí T. G. Masaryka (337)
  • 3) 4. A, Obchodní akademie, Prostějov. Maso uzeniny Makovec, náměstí T. G. Masaryka (88)
  • 4) Oktáva A, Gymnázium Jiřího Wolkera, Prostějov. Ráj drogerie, náměstí T. G. Masaryka (13)
  • 5) Oktáva, Cyrilometodějské gymnázium, Prostějov. Kavárna Avatarka, náměstí T. G. Masaryka (163)
  • 6) 4. V, RG a ZŠ města Prostějova. Meduňka, náměstí E. Husserla (745)