Otec Jiří (†57) pracoval, sourozenci Vít (†24 ) Aneta (†22) a Natálie (17) studovali, jen Marek P. (29) z Kostelce na Hané nic nedělal. Navíc přišel o svůj podíl v rodinném domě. Na výčitky reagoval tak, že příbuzné, kromě nejmladší sestry, brutálně zavraždil. Na vraždu svých nejbližších se přitom muž (důkladně připravoval. Oběti usmrtil postupně, mezi vražděním si přibrušoval nástroje. Bratrovi, sestře a otci zasadil čtyři desítky ran. Mstil se za to, že na něj prý nebyli hodní. Ušetřil jen nejmladší sestru. Pojďme ještě jednou po stopách nejkrvavějšího případu v historii celokrajské kriminalistiky.

 

„I jako zkušení kriminalisté jsme byli šokováni intenzitou a brutalitou útoku,“ konstatoval šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický. „Viděli a zažili jsme toho už hodně, ale tohle bylo opravdu něco extrémně výjimečného,“ zopakoval. „Navenek přitom působili jako bezproblémová rodina,“ podotkla k rodinným poměrům Marie Šafářová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Tomu se říká prokletí...

Podle sousedů šlo o velmi uzavřenou rodinu. „Oni se tady s nikým prakticky nestýkali, žili si tak nějak sami pro sebe. Vlastně je tu nikdo pořádně ani neznal,“ prozradila Večerníku žena bydlící v sousedství dějiště krvavého zločinu.

Život rodiny vraha Marka P. nebyl zřejmě jednoduchý. Před lety spáchala kvůli velmi těžké nemoci sebevraždu matka rodiny, následně se oběsil nejstarší syn. „Povídá se tady, že oni se nestýkali ani sami mezi sebou. Prý si žil každý sám ve svém pokoji,“ konstatovala žena ze sousedství.

Její slova nepřímo potvrdil šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický, který mimo uvedl: „Pachatel den před svým činem monitoroval pohyb ostatních členů domácnosti a sestavoval si jejich denní harmonogram.“ Teprve přitom zjistil, že otec chodí do práce, nejmladší sestra odjíždí na gymnázium a zbylí sourozenci jsou doma v rámci zkouškového období na vysokých školách. Strůjce pátečního krvavého divadla, který vyvraždil vlastní rodinu, přitom podle dostupných informací nebyl žádný primitiv. „Pokud vím, tam měl maturitu na gymnáziu,“ prozradila sousedka.

Vše si předem naplánoval

Den před masakrem si pečlivě zmapoval denní režim jednotlivých členů rodiny a pořídil si dvě vojenské dýky s čepelemi delšími než dvacet centimetrů. V onen osudný pátek 29. dubna pak počkal, až otec odejde do práce, mladší sestra do školy a druhá sestra na procházku se psem. Doma zůstal jen bratr a Marek P. spustil krvavé drama. Bráchu ubodal v jeho pokoji. Pachatel vstoupil k němu do pokoje, v každé ruce dýku. S neuvěřitelnou zuřivostí zasadil bratrovi více než čtyřicet ran do horní části těla a krku. Následovala sestra, která se vrátila z venčení psa. Tu odpravil v předsíni. Zkusila se sice bránit, ale marně. Po chvíli ležena na zemi v tratolišti krve. Její tělo pak ukryl v kuchyni a předsíň dokonale vytřel. Poté se vrátila ze školy nejmladší sestra. „Tu jedinou ušetřil, protože s na něm prý tolik neprovinila, jako ostatní,“ prozradil šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický. Dívku zamkl na záchodě a čekal na otce. Čas si krátil broušením a olejováním nožů. „Na internetu se dočetl, že pak lépe vnikají do obětí,“ prozradil Lisický. Jakmile se otec vrátil z práce, čekal jej stejný osud jako bratra a sestry. První bodné rány mu syn zasadil v předsíni. Táta se sice pokusil o útěk, běsnící mladík ho však dorazil na zápraží. Pak se zamkl v pokoji a čekal, co se bude dít dál...

Nezapíral ani vteřinu…

Trojnásobný vrah se k činu doznal bez sebemenšího nátlaku a zatýkajícím kriminalistům nekladl žádný odpor. Při výslechu uvedl, že své nejbližší musel potrestat za to, jak se k němu chovali. Konkretizovat jejich chování však nedokázal. „Bylo to sto plus jedna maličkostí,“ uvedl do protokolu. Pro vraždění se rozhodl po posledním konfliktu. Následně byl muž obviněn z plánované brutální vraždy několika osob a soud na něj okamžitě uvalil vazbu, v níž je dodnes. Hrozí mu až doživotní trest.

Nejkrvavější případ v dějinách

V historii olomoucké kriminalistiky jde vůbec o nejkrvavější případ všech dob. Dosud za něj byl považován tzv. pohořanský masakr z roku 1995, kdy jistý podnikatel v autě pistolí doslova popravil tři věřitele, kterým dlužil peníze. Nynější případ z Kostelce ovšem vykazuje ještě větší míru brutality a chladnokrevnosti.