Dostat se do hledáčku Policie České republiky není podle všeho vůbec nic složitého. Alespoň podle příběhu, který Večerníku popsal Dominik Dostálík z Prostějova. Jeho fotografie i se jménem a pátrací relací se objevily v minulém vydání Večerníku v tradiční rubrice. Policie ČR na něj vyhlásila celostátní pátrání, přitom mladý muž není žádný gauner, zloděj ani lupič. Tak proč po něm strážci zákona vůbec pátrali? Světe, div se, podle získaných informací z důvodu, že Okresní soud v Olomouci nebyl schopen Dominikovi Dostálíkovi doručit obsílku! A stalo se tak dokonce již podruhé...

 Myslíte si, že jde o „prkotinu“? Ano, je to celkem maličkost, ovšem právě tento úřední šiml aktuálně mladému muži zkazil život. Dostat se do celostátního policejního pátrání jen kvůli tomu, že úřad není schopen doručit poštu konkrétní osobě, je skutečně na pováženou. „Už nějaký čas vedu určitý soudní spor a od olomouckého soudu dostávám obsílky. Zhruba před měsícem jsem změnil bydliště a Okresního soudu v Olomouci jsem se prostřednictvím podatelny elektronickou poštou dotazoval, zda mám nahlásit svoji novou adresu. Očekával jsem totiž soudní korespondenci, a ta mi dlouho nepřicházela. Bláhově jsem si myslel, že to takto stačí. Ale uznávám, měl jsem být důslednější. Od soudu mi přišlo jen potvrzení o přijetí mého e-mailu, ale už žádné vyjádření k tomu,“ popsal exkluzivně Večerníku svůj případ Dominik Dostálík.

Předminulý týden se ale jeho osoba dostala do hledáčku policie. „Soud mi poslal nějaký dopis, ale ani natřikrát se nepodařilo mi ho doručit. Tím pádem soud pověřil policii, ať mě zjistí. Rázem jsem se dostal do celostátního pátrání! Když jsem se na soudu v Olomouci ptal, jak je to možné, že mi nejsou schopni doručit dopis, když jsem se jim sám hlásil s možností uvedení nové adresy, odpověď mě šokovala. Bylo mi řečeno, že soud není povinen se mnou komunikovat,“ popsal Dominik Dostálík.

Pátrací relace pak vyšla v pondělí 23. května i v naší pravidelné rubrice na straně 2. „Kdyby alespoň policie uváděla, proč po dané osobě pátrá, a kdyby i ve Večerníku vyšlo, že jsem hledán kvůli nemožnosti doručit mi soudní obsílku, asi bych to bral. Takto mi to ale způsobuje problémy, ušlé zisky a samozřejmě i ostudu a veřejný posměch. Dokonce připravuji už i jedno trestní oznámení, protože jeden člověk na základě veřejného pátrání po mé osobě už přes sociální sítě burcoval veřejnost a označil mě za recidivistu! Stalo se mi ale také minulý týden, že jsem seděl v restauraci a někdo z jiných hostů na mě přivolal policii, že jsem v pátrání. To jsem ale už nebyl, protože policisté mě kontaktovali a soudní obsílku předali. Následně mě hned stáhli z databáze celostátně hledaných osob,“ svěřil se dále Dominik Dostálík. „Kvůli banálnímu problému s nedoručeným dopisem od soudu mi tak teď vznikají neuvěřitelné problémy. Co mě ale štve nejvíc, je fakt, že na soudě i na policii mají moje telefonní číslo a také e-mailovou adresu. Bohužel mi ale nikdo nezavolal, nikdo nenapsal. Mohlo to být vyřízeno hned a bez ostudy, kterou teď zcela zbytečně prožívám,“ dodal.

Mladý Prostějovan není jediný, kdo se v posledních letech kvůli podobné „prkotině“ dostal do policejní databáze celostátně hledaných osob. Mezi zloděje, gaunery, lupiče a podobná individua. Na stejný osud si Večerníku už postěžovali mnozí Prostějované, Dominik Dostálík je ale první, kdo se veřejně přihlásil.

Redakce v této souvislosti čeká na vyjádření Policie České republiky, o které jsme požáfali v uplynulém týdnu. A kontaktovat hodláme i olomoucký soud. Asi všechny zajímá, proč se běžní slušní lidé dostanou kvůli nedoručené poště mezi „smetánku“ kriminálního prostředí...