Až na třetí pokus se v Prostějově uskutečnil Celostátní přebor škol v orientačním běhu, který v předchozích dvou letech pokaždé zrušil koronavirus. Tentokrát už naštěstí nic takového nehrozilo a mládežnické závody proběhly v plné palbě. Šlo přitom skutečně o velkou akci s účastí rekordních 455 dětí!

Start i cíl byly na travnaté ploše uprostřed prostějovského velodromu, který se stal centrem obřího klání. Zázemí našli jak všichni účastníci, tak organizátoři z oddílu SK Prostějov v administrativní budově vedle oválu i v nedaleké hale Národního sportovního centra PV. Tyto prostory poskytly natolik početné mase talentovaných „orienťáků“ dokonalý azyl.

Soutěžilo se však samozřejmě venku pod širým nebem, jak je u tohoto přírodního sportu obvyklé. Většina tratě vedla lesoparkem Hloučela, nejprve směrem ke koňské stáji Cavalo a k posezení U Abrahámka, poté lesním porostem podél říčky Hloučely zase zpátky. Několik z celkem dvaceti kontrol pořadatelé rozmístili také v přilehlém areálu Národního tenisového centra Morava, dokonce se probíhalo přímo kolem centrkurtu Arény Prostějov.

Pak už se sprintovalo do cíle na velodromu, kde vyčerpané holky i kluky vítal moderátor Petr Kubásek, známý sportovní redaktor České televize. Ta pořizovala z celého podniku reportáž, čímž Celostátní přebor škol v orientačním běhu 2022 zaštítěný předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem ještě víc nabýval na významu.

V první řadě ale pochopitelně šlo o závodění nadšených mládežníků ve třech věkových kategoriích. Mezi jednotlivci se z triumfu radovali Anna Zabořilová (D7 – dívky do 7. třídy ZŠ včetně), Tomáš Metelka (H7 – hoši do 7. třídy ZŠ včetně), Barbora Chrástová (D9), Štěpán Koliáš (H9), Michaela Novotná (DS) a Ladislav Čepička (HS). V prestižním součtu týmového pořadí škol dosáhlo na vítězství Gymnázium Turnov mezi mladšími (DH7 + DH9) a Církevní gymnázium v Plzni mezi staršími (DS + HS).

Olomoucký kraj kvalitně reprezentovali domácí zástupkyně i zástupci. V konkurenci dvaceti kvalifikovaných škol z celé České republiky skončilo Cyrilometodějské gymnázium Prostějov deváté v kategorii DH7 + DH9 a dvanácté v kategorii DS + HS, Karolína Otrubová doběhla na výborné páté příčce mezi dívkami D7 a její bratr František Otruba obsadil devátou pozici mezi hochy HS. ZŠ a gymnázium města Konice pak přidalo devatenáctý post v družstvech DH7 + DH9.

Důležitý byl rovněž fakt, že úterní akci přálo příznivé počasí, neboť hrozící déšť počkal až do odpoledne dlouho po slavnostním vyhlášení výsledků. V jeho rámci předávali ceny nejlepším mistryně světa z roku 1991 Jana Bruková Cieslarová, náměstek primátora statutárního města Prostějov Jan Krchňavý a ředitel závodu Dušan Vystavěl z pořádajícího oddílu orientačního sportu SK Prostějov.

 

VÝSLEDKY

JEDNOTLIVCI HOŠI

H7

1. Tomáš Metelka (Hradec Králové) 16:20 min, 2. František Jelínek (Hradec Králové) 17:42, 3. Eduard Žemlík (Turnov) 18:53, 22. Jan Marek (Cyrilometodějské gymnázium Prostějov) 27:58.

H9

1. Štěpán Koliáš (Praha) 21:19, 2. Tomáš Vlček (Zlín) 22:09, 3. Tomáš Drahoňovský (Turnov) 22:13, 28. Matouš Lipenský (ZŠ a gymnázium města Konice) 29:19, 31. Albert Žilka (Cyrilometodějské gymnázium Prostějov) 30:22.

HS

1. Ladislav Čepička (Plzeň) 22:08, 2. Tobias Pekárek (Zlín) 22:17, 3. Vojtěch Orany (Jihlava) 22:18, 9. František Otruba (Cyrilometodějské gymnázium Prostějov) 24:13.

JEDNOTLIVKYNĚ DÍVKY

D7

1. Anna Zabořilová (Turnov) 17:10, 2. Matilda Tomášková (Turnov) 17:39, 3. Lucie Hrušová (Hradec Králové) 18:37, 5. Karolína Otrubová 19:24, 18. Marie Černá 24:59, 27. Tereza Opletalová (všechny Cyrilometodějské gymnázium Prostějov) 29:11, 43. Amálie Václavková (ZŠ a gymnázium města Konice) 35:18.

D9

1. Barbora Chrástová (Studenec) 19:27, 2. Daniela Houžvičková (Turnov) 19:53, 3. Barbora Housková (Dobříš) 20:20, 14. Veronika Zachrdlová (Cyrilometodějské gymnázium Prostějov) 25:04, 18. Adéla Rozsívalová 25:53, 22. Anežka Benešová (obě ZŠ a gymnázium města Konice) 27:17.

DS

1. Michaela Novotná (Turnov) 19:51, 2. Valentina Batani (Zlín) 20:23, 3. Michaela Metelková (Hradec Králové) 20:31, 23. Adéla Janečková (Cyrilometodějské gymnázium Prostějov) 26:30.

ŠKOLY MLADŠÍ KATEGORIE (DH7 + DH9)

1. Gymnázium Turnov 9748, 2. Biskupské gymnázium Hradec Králové 10614, 3. Gymnázium Christiana Dopplera Praha 12028, 4. Gymnázium Dobříš 12626, 5. ZŠ Smetanova Chotěboř 13162, 9. Cyrilometodějské gymnázium Prostějov 13660, 19. ZŠ a gymnázium města Konice 18072.

ŠKOLY STARŠÍ KATEGORIE (DS + HS)

1. Církevní gymnázium v Plzni 5631, 2. Gymnázium V. Nováka Jindřichův Hradec 5742, 3. Gymnázium Zlín – Lesní čtvrť 5767, 4. Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 5767, 5. Biskupské gymnázium Hradec Králové 6026, 12. Cyrilometodějské gymnázium Prostějov 7064.

 

OHLASY AKTÉRŮ

DUŠAN VYSTAVĚL

(ředitel Celostátního přeboru škol 2022 v OB)

„V první řadě máme radost, že se tahle velká akce po dvouletém covidovém odkládání mohla konečně uskutečnit. Tím víc jsme se na ni těšili, i když organizačně zvládnout tak početně obsazené závody se skoro půl tisícem účastníků není vůbec jednoduché. Proto chci moc poděkovat všem, kteří se jakkoliv podíleli na přípravách a průběhu Celostátního přeboru škol. Velké díky patří hlavně statutárnímu městu Prostějov, jeho městské policii, Olomouckému kraji, Národnímu sportovnímu centru PV, Sportcentru – DDM, FTL Prostějov, cyklistickému oddílu SKC TUFO PARDUS Prostějov i všem dalším partnerům. Také jejich zásluhou se celé klání vydařilo z mého pohledu velice dobře. Někteří aktéři vtipkovali, že jsme na přípravy měli vlastně tři roky. Aspoň jsme tedy ukázali, že natolik dlouhá doba k něčemu byla.“ (smích)

JAN KRCHŇAVÝ

(náměstek primátora statutárního města Prostějov)

„Jsme velice rádi, že Celostátní přebor škol v orientačním běhu na třetí pokus přece jen zavítal do našeho města. Prostějov je krásný a věřím, že všem účastníkům takhle velké akce se tady líbilo. Za mě je vynikající vidět zase naplno sportovat tolik nadšených mladých lidí. Jak říkával skvělý bývalý hokejista a legendární trenér Ivan Hlinka: důležité je makat a neflákat se. Všichni, co tu závodili, rozhodně makali, ani náhodou se neflákali. A hlavně za to jim tleskám.“

PETR KUBÁSEK

(moderátor akce, redaktor sportu v České televizi)

„Orientačnímu běhu dáváme v České televizi poměrně velký prostor, a Celostátní přebor škol patří k nejvýznamnějším mládežnickým závodům tohoto sportu. Svou úrovní se v podstatě rovná mistrovství republiky, proto si zaslouží takovou pozornost. Podstatné je, že omezení kvůli koronaviru jsou snad definitivně minulostí a tato i mnoho jiných akcí mohou normálně probíhat. Prostějov je znám jako město sportu, rád jsem zde tohle povedené setkání orienťácké mládeže moderoval.“