Kapacita hřbitovů v Prostějově je stále palčivou otázkou, kterou se prostějovští radní zabývají už několik let. Není tajemstvím, že poptávka po klasických hrobových, ale hlavně po urnových místech daleko převyšuje kapacitní možnosti, hlavně Městského hřbitova v Brněnské ulici. Právě tady už v nedávné minulosti proběhly tři etapy výstavby nových kolumbárií, přesto je to pořád málo. Letos je připravena etapa čtvrtá, kdy město nechá postavit kolumbária s 90 urnovými místy. Ovšem jak Večerníku prozradil první náměstek primátora statutárního města Prostějov Jiří Pospíšil, aktuálně je mezi občany zájem ještě o trojnásobný počet! Do budoucna tak magistrát uvažuje o celkovém rozšíření hlavního prostějovského hřbitova.

Zastupitelstvo statutárního města Prostějova bude rozhodovat o financích potřebných pro vznik čtvrté etapy stavby kolumbárií na Městském hřbitově v Brněnské ulici v Prostějově. „Čtvrtá etapa stavby je o vybudování deseti samostatných modulů kolumbária s jednotlivými schránkami. Nově bude zřízeno devadesát těchto schránek. Součástí stavby je i úprava terénu, vytvoření chodníku, vegetační úpravy zahrnující keřovou výsadbu a nový trávník. Chybět nebudou ani opravy ohradní zdi hřbitova,“ popsal budoucí práce náměstek primátora pro stavební rozvoj a investice Jiří Rozehnal (ANO 2011). 

Nedávno se ale objevila na největším prostějovském hřbitově velká komplikace. Na základě zjištěných skutečností při započetí stavebních prací bylo zjištěno, že degradace cihelného lícového zdiva na stávající ohradní zdi hřbitova, v její východní části, meziročně výrazně postoupila oproti statickému průzkumu konstrukce, který byl prováděn při první etapě stavby kolumbárií v roce 2017. „Toto je způsobeno povětrnostními vlivy, kdy kombinace vlhka a větru společně se zmrazovacími cykly způsobuje v degradované konstrukci rychlejší rozpad. Malta totiž zcela ztratila svoje pevnostní vlastnosti. Je tedy nutno přikročit k zajišťovacím opatřením pro zdárný a bezpečný průběh stavby. V rámci zabezpečení ohradní zdi bude v nestabilní části provedena oboustranně dřevěná opěrná konstrukce, dále budou ve zvětšené míře vyměněny degradované cihly, proběhne kompletní přespárování zdiva a bude zvýšen počet kotev pro spřažení stávajícího ohradního zdiva se stavbou kolumbárií,“ vysvětlil důvod víceprací za 105 000 korun náměstek prostějovského primátora. Jak ještě dodal, výstavba nových kolumbárií včetně oprav hřbitovní zdi má trvat do konce září tohoto roku a městskou pokladnu to bude stát 3 147 541 korun včetně DPH.

Zvýšení kapacity urnových hrobů na Městském hřbitově začal prostějovský magistrát řešit už před sedmi lety. „Ano, je to dlouhodobá záležitost. V posledních deseti letech přibýval zájem o místa urnová a místa v kolumbáriích. Proto jsme začali připravovat projekty na budování nových míst, abychom byli schopni postupně uspokojovat poptávku. Je potřebné rozlišovat klasické hroby, místa urnová a v kolumbáriích. S navýšením počtu urnových míst a výstavbou dalších kolumbárií začalo město v roce 2015,“ připomněl Večerníku první náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko), v jehož gesci je správa městského majetku a komunální služby.

Večerník také zajímalo, jaký je aktuální zájem mezi Prostějovany o urnová místa. „V tuto chvíli evidujeme celkem 271 žádostí o místa v kolumbáriích. Současný trend je zcela jasný, drtivá většina žadatelů preferuje právě tato místa,“ odpověděl konkrétně první Pospíšil, kterému Večerník položil ještě jednu otázku, zda magistrát neuvažuje o celkovém rozšíření Městského hřbitova v Brněnské ulici? „Samozřejmě musíme uvažovat o rozšiřování především hlavního hřbitova. Máme připravenou studii na rozšíření v jeho východní části a začali jsme jednat o výkupu pozemku na jižní straně. Uvidíme, jak budou jednání pokračovat,“ uvedl náměstek prostějovského primátora.

 

25 graf hroby