Ať si Putin zavře kohoutky s ropou třeba celé Evropě, stejně je minimálně Česká republika zachráněna. Jak totiž Agentura Hóser zjistila, na Záhoří, ještě na katastru Prostějova, bylo objeveno bohaté ložisko ropy!

„K tomuto nálezu přispěla náhoda. Byla nám nahlášena ekologická nehoda. Jeden z místních chatařů uvedl, že v lese na Záhoří někdo vylil cosi mastného a páchnoucího mezi stromy. Když hasičské jednotky dorazily na místo, bylo zjištěno, že ze země prosakuje černá tekutá hmota. Zavolali jsme odborníky z řad geologů,“ prozradil Zdenda Košák, tiskový mluvčí Požárního záchranného sboru Olomouckého kraje.

Následný týdenní geologický průzkum přinesl překvapivé výsledky. „Ano, v podzemí na Záhoří je obrovské ložisko ropy i zemního plynu,“ potvrdil stručně na dotaz Agentury Hóser Alfréd Skvrna, hlavní inženýr Geologického institutu v Praze.

Tato zpráva se okamžitě rozletěla do světa a pochopitelně potěšila i prostějovské radní. „Momentálně jednáme se starosty Mostkovic a Plumlova, ložisko ropy se nachází i na jejich katastrech. Oni ale nemají dostatek financí, takže se do těžby pustíme my. Vytvoříme speciální těžařskou společnost, která už v příštích týdnech začne pracovat na výstavbě těžební soupravy. Počítáme s tím, že ropu na Záhoří začneme těžit už v září tohoto roku. A budeme ji dodávat do celé republiky, samozřejmě včetně zemního plynu. Otázkou ale zůstává doprava,“ uvedl primátor Prostějova Francimór Kopačka s tím, že v první fázi se bude jednat o dopravu ropy do českých rafinerií pomocí nákladních cisternových vozidel. „Zahájili jsme také rokování s vládou o výstavbě plynovodu a ropovodu ze Záhoří do Kolína a Litvínova,“ doplnil první náměstek primátora Prostějova Jiří Nikamnepospíchal.

Kromě toho, že nález ložiska ropy a zemního plynu zachrání Českou republiku od výpadku těchto surovin z Ruska, zisk z těžby bude významnou položkou příjmů rozpočtu města Prostějova. „Půjde o stovky miliard korun ročně,“ přitakal primátor Kopačka.

Za Agenturu Hóser Majkl

 

Text v této rubrice je smyšlený,nikterak pravdivý a redakce Večerníku se od něj distancuje.